Σμάγκι: «Οι κυβερνήσεις νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελούν τις αγορές» - iefimerida.gr

Σμάγκι: «Οι κυβερνήσεις νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελούν τις αγορές»

πολιτική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δρυμεία κριτική κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων άσκησε ο Λορένζο Σμάγκι, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε άρθρο του στους Financial Times, στο οποίο και εξηγεί τις αντιδράσεις των αγορών και την πίεση που ασκούν στις κυβερνήσεις προκειμένου να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Το άρθρο αναφέρεται στις εξελίξεις του περασμένου Φεβρουαρίου, οπότε και οι αγορές είχαν αντιδράσει θετικά στις αποφάσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας να λάβουν σκληρά μέτρα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν περισσότερο τα ταμεία διασώσεων και οι επόπτες έθεσαν αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Τα σκληρά μέτρα και οι εξαγγελίες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είχαν στόχο να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγορών εργασίας, οδήγησαν στη μείωση των spreads πάνω από 200 μονάδες βάσης στην Ιταλία και στην Ισπανία. Το αποτέλεσμα ήταν η βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών και η συνακόλουθη αποκλιμάκωση των spreads.

«Ωστόσο, μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι πολιτικοί «χαλαρώσαν», επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά ότι οι πολιτικοί δρουν όταν νιώθουν την πίεση από τις αγορές, που τους δίνει επιχειρήματα ώστε να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι έχει έρθει η ώρα να ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτραπεί η καταστροφή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σμάγκι.

«Οι αποφάσεις αναβλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι αγορές να αρχίσουν και πάλι να έχουν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα των πολιτικών και χάνουν πάλι την εμπιστοσύνη τους, προκαλώντας νέο κύκλο αναστάτωσης. Μετά την κάθετη πτώση στις αρχές του έτους, τα spreads στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας και του πυρήνα αυξάνονται».

Σύμφωνα με τον Σμάγκι, ένα σύστημα όπου οι πολιτικοί λειτουργούν κυρίως υπό την πίεση των αγορών, ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τις αγορές, είναι όχι μόνο ασταθές αλλά και ανεπαρκές. Η εμπιστοσύνη των αγορών θα επιστρέψει μόνο αν οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές καταδείξουν, με αξιόπιστο τρόπο, ότι είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ