Με υψηλές πληρότητες κινήθηκαν τα χειμερινά θέρετρα της χώρας τη διάρκεια των εορτών, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει και οι φορείς του κλάδου, πριν από την εορταστική περίοδο.
Κοινή συνισταμένη είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας «ξαναβγαίνει» για χειμερινές διακοπές, όπως και πριν την οικονομική κρίση, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι έχουν αυξηθεί τα διήμερα και έχουν μειωθεί οι αποδράσεις μεγαλύτερης διάρκειας.
Σε κάθε περίπτωση, ο τουρισμός για τον ορεινό όγκο της Ελλάδας φαίνεται ότι πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων και κυρίως αποτελεί ανάχωμα στην εσωτερική μετανάστευση.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μετσόβου, Μελέτης Τζαφέας, το 60% με 70% των κατοίκων ασχολείται άμεσα η έμμεσα με τον τουρισμό και πλέον δύσκολα οι νέοι το εγκαταλείπουν. Το Μέτσοβο διαθέτει περί τα 1500 καταλύματα και την ίδια στιγμή, η αναπτυγμένη κτηνοτροφία, η ξυλογλυπτική και η οικογενειακή βιοτεχνία, παντρεύεται με την τουριστική βιομηχανία.
Εκτός του μεγάλου εγχώριου τουρισμού που τις εορταστικές ημέρες η επισκεψιμότητα ξεπέρασε και τις 12.000 επισκέψεις, το Μέτσοβο προσελκύει και ξένους επισκέπτες με αφορμή τις δράσεις περιπατητικού τουρισμού, απόρροια των πιστοποιημένων μονοπατιών.
Ο τουρισμός λειτουργεί ενισχυτικά και στην τοπική οικονομία της Καστοριάς, καθώς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανέστης Αγγελής, η κρίση στον κλάδο της γουνοποιίας έχει οδηγήσει πολύ κόσμο να ασχοληθεί με την τουριστική βιομηχανία και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Τέλος, και στην Καστοριά την περίοδο των εορτών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα η επισκεψιμότητα. Τα Ραγκουσάρια για την Καστοριά αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.