Στα χέρια της ολιγομελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού (5 βουλευτές) βρίσκεται το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού από την ψήφο των «ποταμίσιων» βουλευτών θα κριθεί και η ψήφος εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας και η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση για την οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, το μέλλον της κυβέρνησης θα κριθεί από τη στάση του Σπύρου Δανέλλη. Με δεδομένη τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα και των 4 «πρόθυμων» πρώην ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι), όλα θα κριθούν από το πώς θα ψηφίσει ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού.
Ο Σπύρος Δανέλλης -που ήδη ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας με επιστολή του Σταύρου Θεοδωράκη στον Νίκο Βούτση- θα ψηφίσει «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης και θα δώσει ανάσα ζωής στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα. Πόσο θα μπορέσει να σταθεί μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ψήφο 4 «αποστατών» από τους ΑΝΕΛ και ενός διαγραφέντος από το Ποτάμι;
Με ψήφο Θεοδωράκη η Συμφωνία των Πρεσπών
Θα ακολουθήσει, πολύ σύντομα, η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ίσως και την προσεχή εβδομάδα. Και πάλι η τύχη της Συμφωνίας που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό θα κριθεί ουσιαστικά από την ψήφο των βουλευτών του Σταύρου Θεοδωράκη. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει 151 ψήφους για να θεωρεί νόμιμη και ισχυρή τη Συμφωνία.
Η πλειοψηφία των 151 που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι μείον τον Κώστα Ζουράρι που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Την απώλεια αυτή θα συμπληρώσουν, αν δεν προκύψουν αλλαγές και ανατροπές της τελευταίας στιγμής, οι 3 βουλευτές του Ποταμιού που δεν δίνουν μεν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς ψηφίζουν «ναι» στη Συμφωνία.
Επομένως, δεν έχει νόημα η διαγραφή Δανέλλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, αφού ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης θα δώσει δεύτερη ανάσα στην κυβέρνηση Τσίπρα ψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών!
Αδύνατη η αλλαγή στάσης
Υπάρχει περίπτωση αλλαγής στάσης; Η συζήτηση δεν έχει κλείσει μεταξύ των στενών συνεργατών του Σταύρου Θεοδωράκη και ο Γιώργος Μαυρωτάς, αντιπρόεδρος του κόμματος, σε χθεσινές του δηλώσεις άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόσφατες κινήσεις Τσίπρα, με την υφαρπαγή των βουλευτών των ΑΝΕΛ και την υιοθέτηση του Σπύρου Δανέλλη, τους οδηγούν και σε δεύτερες σκέψεις.
«Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά», είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς. «Η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποίο έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό "ναι" στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει δυσκολέψει η κατάσταση», πρόσθεσε.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το στρατόπεδο του Σταύρου Θεοδωράκη θέλουν τον επικεφαλής του Ποταμιού να είναι εξαιρετικά προβληματισμένος με τις εξελίξεις και με το πώς θα γίνει αποδεκτή η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κοινή γνώμη, αφού πολλοί την ερμηνεύουν ως ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ υπάρχουν και στελέχη που ζητούν αλλαγή στάσης.
Έντονη είναι και η πίεση από τη βάση του κόμματος, που ζητά εξηγήσεις από τον επικεφαλής του Ποταμιού πώς γίνεται να πολεμάει τη λαϊκιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επί τέσσερα χρόνια και τώρα να κάνει τα «ρεπό» του Καμμένου.
Τα ερωτήματα που θέτει στον εαυτό του ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι να ψηφίσει μία Συμφωνία που θεωρεί εθνικά ωφέλιμη, στηρίζοντας μια κυβέρνηση που καταγγέλλει ως εθνικά επιζήμια; Και τι είναι πιο χρήσιμο για τη χώρα; Να κλείσει το Σκοπιανό ή να φύγει μία κακή κυβέρνηση; Να ψηφίσει κατά συνείδηση ή να κάνει το ρεπό του Καμμένου;
Όπως σημείωνε στέλεχος των ΑΝΕΛ σε συνομιλία με δημοσιογράφους, υπάρχει πάντα και η αποχή από την ψηφοφορία.
Οι εξελίξεις θα δείξουν τι θα συμβεί, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάτι να αφήσει να διαφανεί για την τελική στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα ήξερε από καιρό
Εντούτοις, δεν χωρούν δικαιολογίες για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος γνώριζε τα δεδομένα από καιρό και δημιουργεί την έκπληξη επιλέγοντας να στηρίξει στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο είχε πολεμήσει θεωρητικά.