«Είναι απόφαση του συνεδρίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι δεν θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν γίνεται το κόμμα να μην στηρίζει την κυβέρνηση και ένας βουλευτής να στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία».
Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM» για την διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Αν δεν τίθεται στα ζητήματα ψήφου εμπιστοσύνης θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν θα υπήρχε. Είναι άλλο ένα νομοσχέδιο, όπου μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση -ακόμη και σημαντικό νομοσχέδιο- από κάποιον βουλευτή, είναι ζήτημα συνείδησης, αλλά να έχεις ένα τμήμα του κόμματος στην αντιπολίτευση και ένα τμήμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, αυτό δεν μπορεί να υπάρξει», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε, «είναι σημαντική συμφωνία, αλλά είναι ψήφος για ένα συγκεκριμένο θέμα», ενώ «η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά το σύνολο της κυβέρνησης και ορίζει αν είσαι στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση κι εμείς έχουμε πει σε όλους τους τόνους και από το συνέδριο, ότι δεν είμαστε συμπολίτευση, είμαστε αντιπολίτευση».
«Δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης ad hoc για ένα θέμα, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας το είπε ότι "θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσουμε, μετά την ψήφιση των Πρεσπών", η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση το συνταγματικό πλαίσιο μέχρι όταν κρίνει», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία που φαίνεται να διαμορφώνεται επισήμανε:
«Αυτή τη στιγμή έχεις την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είχε βγει ο κ. Καμμένος λέγοντας ότι "εμείς θα συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ", δόθηκε η λαϊκή εντολή και είχαμε μία κυβερνητική συμμαχία. Αυτή δεν υφίσταται πια και δημιουργείται μια συμμαχία τώρα, η οποία από ό,τι φαίνεται, με βάση τις δηλώσεις των βουλευτών, φτάνει τους 151 και η οποία δεν προκύπτει από κάποια ψήφο στις εκλογές, αλλά από βουλευτές που έχουν ψηφιστεί για να ανήκουν σε άλλα κόμματα και μεταπηδούν σε άλλα κόμματα.
Η κ. Παπακώστα, για παράδειγμα, ψηφίστηκε από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, δεν ψηφίστηκε από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε προφανώς για να είναι στην αντιπολίτευση, όχι για να είναι στην κυβέρνηση. Αυτό το πράγμα είναι ευτελισμός στην πολιτική και σε αυτό το πράγμα δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση».
Σε σχέση με τη στάση του Ποταμιού στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε: «Έχουμε εκφράσει άποψη, η οποία είναι σταθερή από την αρχή. Υπάρχουν κάποια πολιτικά δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε, δηλαδή το αν αυτή τη στιγμή αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία έτσι όπως συγκροτείται μπορεί να οδηγήσει την χώρα στα περαιτέρω.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε, το πώς δηλαδή δεν θα νομιμοποιηθεί πολιτικά η συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία -δεν μπορείς να συναινέσεις σε αυτό το οποίο γίνεται- και από την άλλη τη στάση μας σε σχέση με τις Πρέσπες».
Κυβέρνηση ρεφενέ
Για κυβέρνηση ρεφενέ έκανε λόγο, επίσης, σήμερα στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης.
Για τον Σπύρο Δανέλλη που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης τελικά στην κυβέρνηση, απαντώντας στο τελεσίγραφο του Σταύρου Θεοδωράκη ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι θα διαγραφεί.
«Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει με απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ με απόφαση του συνεδρίου παραμένει αντιπολίτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.