Μετά το αντίο στον Καμμένο, ο Τσίπρας προσπαθεί να ρίξει δίχτυα σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι - iefimerida.gr

Μετά το αντίο στον Καμμένο, ο Τσίπρας προσπαθεί να ρίξει δίχτυα σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώτη ανάγνωση της αποχώρησης Καμένου από την κυβέρνηση ερμηνεύεται ως αποδυνάμωση, αφού προκαλεί ισχυρό κλυδωνισμό και οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να δώσουν μία εντελώς διαφορετική οπτική και προσπαθούν να πείσουν πως το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ έχει παράπλευρες ωφέλειες και όχι απώλειες.

Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει εκ νέου άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο που βρίσκεται στα αριστερά του πολιτικού κέντρου σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει εκλογικές συμμαχίες σωτηρίας. «Δεν θα υπάρχει πια το επιχείρημα-δικαιολογία από το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ, ότι όσο συγκυβερνάτε με τον ακροδεξιό Καμμένο δεν μπορείτε να αναζητήσετε προοδευτική διακυβέρνηση», εξηγεί σε συνομιλητές του κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι το πολιτικό «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ μπορεί να καταστεί επιταχυντής για την δημιουργία ενός νέου διπολισμού, με τη ΝΔ να είναι ο συντηρητικός πόλος. Απέναντι σε αυτόν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δημιουργήσει με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, το προοδευτικό μέτωπο που όχι σαν ενιαίο κόμμα θα αποτελέσει τον 2ο πόλο.

Αυτό που επιχειρεί να αντιγράψει η κυβέρνηση είναι το παράδειγμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη συνεργασία Σοσιαλιστών- Αριστεράς.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποτελεί το εργαλείο για την πολιτική αυτή προσέγγιση.

Με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη χώρα, είχαν διαπραγματευτεί στο πρόσφατο παρελθόν λύση με σύνθετη “ονομασία” χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπως γίνεται τώρα, το Μαξίμου πιέζει κορυφαία στελέχη, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς εξωτερικών, να τοποθετηθούν για τη Συμφωνία αν είναι δυνατόν πριν την ψηφοφορία της κύρωσης στη Βουλή. Εκτιμούν δε ότι με δεδομένη την αποχώρηση Καμένου απελευθερώνονται όσοι θα ήθελαν να στηρίξουν τη συμφωνία.

Η άλλη εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η Φώφη Γεννηματά (με τις συνεχείς αρνήσεις της για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ) θα βρεθεί αυτή τη φορά στη γωνία, καθώς θα πρέπει να ανακαλύψει νέα επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή της να συζητήσει με το κυβερνών κόμμα. Συνεπώς εντείνουν την πίεση στο σοσιαλιστικό χώρο «από τα κάτω», με θεματικές εκδηλώσεις στις οποίες καλούνται πρώην στελέχη που αποδεσμεύτηκαν από το ΚΙΝΑΛ, να τοποθετηθούν στο δίλημμα «πρόοδος – συντήρηση».

Εκτιμούν δε ότι όσο η Φώφη Γεννηματά επιμένει στον διμέτωπο και την τακτική των ίσως αποστάσεων μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη εκτίθεται στο (σταδιακά περιοριζόμενο) ακροατήριό της.

-Στο προσεχές χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας να εντείνει τις προσπάθειες συνάντησης και διαλόγου των πολιτικών αυτών χώρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας την πολιτική ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ειδικότερα, στο τμήμα του πολιτικού χώρου όπου λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη -εκ των πραγμάτων- δεν ακούγεται ελκυστικός, όσο μάλιστα έχει του έχει τη σφραγίδα του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη, στελεχών προερχομένων από το ΛΑΟΣ.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες, ολοένα και πιο συχνά αλλά και με μεγαλύτερη ένταση θα έρχονται δηλώσεις στελεχών με ειδικο βάρος από την Κεντροαριστερά που εκ των πραγμάτων θα βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος προς μία συμπόρευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ