Προβόπουλος: Οι μισθωτοί θα χάσουν έως 20% την επόμενη διετία - iefimerida.gr

Προβόπουλος: Οι μισθωτοί θα χάσουν έως 20% την επόμενη διετία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ζοφερές θα είναι οι προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου για τους μισθούς και την ανεργία την επόμενη διετία. Στην ετήσια έκθεσή του, η οποία δίδεται στη δημοσιότητα την Τρίτη εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τη διετία 2012 - 2013 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα χάσουν ένα 20% των μισθών τους και του δημοσίου ένα επιπλέον 10%.

Με την ανεργία να κυμαίνεται στο 20%, η «ευθύνη» αποδίδεται στην καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τον αντιπαραγωγικό τρόπο λειτουργία των οργανισμών και των επιχειρήσεων.

Η έκθεση του κ. Προβόπουλου θα εκτιμά ότι -για το 2012- οι μέσες ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών θα μειωθούν κατά μέσο όρο από 9,3 έως 10,1% σε πραγματικούς όρους.

Η μεγαλύτερη μείωση θα σημειωθεί στον ιδιωτικό τομέα και αναμένεται να κυμανθεί από 9,6 έως και 10,9% σε πραγματικούς όρους, ενώ η αντίστοιχη στον δημόσιο τομέα θα κυμαίνεται περί το 8,3%.

Για το 2013, εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν σχεδόν κατά 9%. Μικρότερες, στο 6%, αναμένεται να είναι οι μειώσεις στο Δημόσιο ενώ ο μέσος όρος για το σύνολο της οικονομίας αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 7%.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο οι «μέσες ονομαστικές αποδοχές» στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν το 2010 κατά 4,8% ενώ 2011 κατά 3%.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκτιμά ότι φέτος η συνολική απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3% και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 19%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ