Το κυβερνητικό «διαζύγιο» και τα σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» οικονομικών και πολιτικών αναλυτών ανά τον κόσμο.
Σε άρθρα και ρεπορτάζ διεθνών Μέσων Ενημέρωσης το σενάριο πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζεται ως μια, ενδεχομένως, «καλή είδηση», καθώς, όπως αναφέρουν, το πολιτικό και οικονομικό κλίμα είναι, για μια ακόμη φορά, τεταμένα.
Η γαλλική Liberation, με τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος της πολιτικής κρίσης» στο πρωτοσέλιδό της, αναφέρει σε ρεπορτάζ της το χρονικό του «διαζυγίου» Τσίπρα – Καμμένου και στην απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.
Ακόμα πιο εκτενές είναι το αφιέρωμα του Bloomberg, στο οποίο ο εκπρόσωπος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence, Βολφγκάνγκο Πίκολι, υποστηρίζει ότι «οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να είναι μια καλή είδηση για τους επενδυτές». Ο ίδιος αναφέρει ότι «η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας «πρόκειται να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το αν τα χρόνια των αναταραχών έχουν μείνει στο παρελθόν», καθώς και ότι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης φέρνει τις εκλογές ολοένα και πιο κοντά.
«Με τις εκλογές να διεξάγονται κανονικά μετά τον Σεπτέμβριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να έρθει στην εξουσία η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να υπηρετήσει όλη τη θητεία του και να φέρει μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας» επισημαίνει το Bloomberg, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στον «απίθανο δεσμό» του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Το Bloomberg περιγράφει, ωστόσο, και τους πιθανούς κινδύνους που έχει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι «ενώ η Ελλάδα βγήκε από μία σειρά προγραμμάτων διάσωσης το 2018, η τελευταία κατάσταση στη χώρα αντανακλά την ευρύτερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη σε μία εποχή γεωπολιτικών αλλαγών – από τη Μέρκελ στο Βερολίνο μέχρι τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του Εμανουέλ Μακρόν – προς μία άνοδο του λαϊκισμού, που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο».
Την ίδια στιγμή, η γερμανική Bild αναρωτιέται: «Επιστρέφει η ελληνική κρίση;»
Στο δημοσίευμα της Bild τονίζεται ότι «μετά την οικονομική κρίση, τώρα ξεσπά και κυβερνητική κρίση. Το πρωί της Κυριακής, ο κυβερνητικός συνασπισμός της αριστεράς και της δεξιάς διαλύθηκε» και επισημαίνεται ότι «ο Πάνος Καμμένος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ, έβαλε βόμβα χθες το πρωί στην έδρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Αποσύρεται από την κυβέρνηση - μαζί με όλους τους υπουργούς του κόμματός του!».
Με τον δραματικό τίτλο «η κυβέρνηση διαλύεται, διαφαίνονται σημάδια για νέες εκλογές» κοσμεί το δικό της ρεπορτάζ η γερμανική σελίδα οικονομικών θεμάτων DWN (Deutsche-wirtschafts-nachrichten), προσθέτοντας ότι «οι πιθανότητες επιστροφής της Δεξιάς στην εξουσία δεν είναι κακές».
Ευθεία προτροπή προς τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί άμεσα στην προκήρυξη εκλογών κάνει μέσα από άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post:
«Ο Τσίπρας καλά θα έκανε να σκεφτεί όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τη χώρα του και να προκηρύξει γρήγορα νέες εκλογές. [...] Μόλις η χώρα της κρίσης φάνηκε να σταθεροποιείται, ξεκινά στην Αθήνα κυβερνητική κρίση. Ο συνασπισμός αριστεράς και δεξιών λαϊκιστών βρίσκεται στο τέλος του», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Rheinische Post Γκερντ Χέλερ.