Δάκος και γλοιοσπόριος «χτυπήσαν» τις ελιές -Λιγότερο λάδι φέτος - iefimerida.gr

Δάκος και γλοιοσπόριος «χτυπήσαν» τις ελιές -Λιγότερο λάδι φέτος

Ελιά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν, για αυτό πρέπει να προστατεύσουμε την παραγωγή».

Αυτό τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιος Πετρόπουλος, με αφορμή τη μειωμένη παραγωγή το 2018, λόγω της ανάπτυξης των εντομολογικών και μυκητολογικών εχθρών της ελιάς.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, «στην Ελλάδα καλλιεργούνται περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων και η χώρα μας είναι η τρίτη σε παραγωγή ελαιολάδου, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, φθάνοντας τους 300.000 τόνους το χρόνο».
Όμως, σύμφωνα με όσα λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αθανάσιος Πετρόπουλος, «το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι το 80% της παραγωγής είναι εξαιρετικής ποιότητας, δηλαδή είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για αυτούς τους λόγους, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, «αποφασίσαμε να αναλάβουμε ως Επιμελητήριο πρωτοβουλίες για την προστασία της παραγωγής».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «η διοικούσα επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, ήρθε σε επαφή με τις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειακών ενοτήτων της περιοχής παρέμβασής της, προέβη σε δημόσια διαβούλευση με τα μέλη της, επικοινώνησε με ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις της και να διατυπώσει προς την πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις για τη δακοκτονία.»

Αφορμή, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2018, οι οποίες χωρίς να είναι ακραίες, ήταν ασυνήθιστες και επηρέασαν την καλλιέργεια της ελιάς, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη δάκου και γλοιοσπόριου.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αθανάσιος Πετρόπουλος, «το 2018 είχαμε έναν ήπιο χειμώνα και μία καλοκαιρινή περίοδο χωρίς καύσωνα, κάτι που βοήθησε στην ανάπτυξη των εντομολογικών και μυκητολογικών εχθρών της ελιάς», προσθέτοντας ότι «καταγράφηκε προσβολή των ελαιοδέντρων σε όλη τη χώρα.»

Παράλληλα, το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει ότι «η δακοκτονία, όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας, δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική και ορθολογική αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς» και προσθέτει: «Ακολουθεί την ίδια διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος τουλάχιστον επί 40 χρόνια, ενώ βασίζεται κυρίως σε εμπειρικές και υποκειμενικές εκτιμήσεις, χωρίς να αξιοποιεί καινοτόμες λύσεις και τις δυνατότητες που παρέχει η γεωργία ακριβείας.»

Προτάσεις για την προστασία της ελαιοπαραγωγής

Στις προτάσεις λοιπόν που κατέθεσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στους περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετρόπουλου, τα εξής:

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις περιφέρειες πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας με τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών και με δυνατότητα παρεμβάσεων όταν εντοπίζονται προβλήματα.

Η προμήθεια των δραστικών ουσιών καταπολέμησης του δάκου θα πρέπει να γίνεται από το υπουργείο, το οποίο όμως οφείλει σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς της χώρας, να μελετήσει περεταίρω τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του δάκου, προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

Λόγω της απουσίας ενός ερευνητικού φορέα στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, που να ασχολείται συστηματικά και μεθοδικά με την παρακολούθηση της φυτοπροστασίας της ελιάς, θεωρούμε ότι εξ΄ αιτίας της οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τη στελέχωσή τους με ερευνητές και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Παράλληλα, ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο εμμένουμε στην θέση μας για τη δημιουργία Ινστιτούτου Ελαίας στη Δυτική Ελλάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και η έγκαιρη επιλογή αναδόχου. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, προτείνουμε την πραγματοποίηση τουλάχιστον τριετούς προγράμματος δακοκτονίας.

Αναφορικά με τις διαδικασίες διαγωνισμού, θεωρούμε ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και όχι με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, αλλά ακολουθώντας πιστά αυτά που ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Για την επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία και η συμμετοχή των κατάλληλων Γεωτεχνικών επιστημόνων.

Κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή του τρόπου οριοθέτησης των περιοχών δακοκτονίας. Προτείνουμε, η οριοθέτηση να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το μικροκλίμα, το ανάγλυφο της περιοχής, τις προσβολές των ελαιώνων από δάκο προηγούμενων ετών, την πυκνότητα των ελαιώνων, τις καλλιεργητικές εργασίες, την παρουσία άλλων παθογόνων κ.α.

Προτείνουμε η τοποθέτηση των παγίδων παρακολούθησης των ακμαίων του δάκου, να γίνεται αυστηρά στις θέσεις που υποδεικνύουν οι γεωπόνοι του προγράμματος δακοκτονίας των ΔΑΟΚ, να αποστέλλουν ψηφιακά δεδομένα, ώστε να δίνουν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των συλλήψεων και να λειτουργούν – όπου είναι δυνατόν - όλο το χρόνο.

Παράλληλα θεωρούμε αναγκαίο, τη δημιουργία βάσης δεδομένων και χαρτών ψηφιακής αποτύπωσης των συλλήψεων του δάκου και των περιοχών ψεκασμών.

Η παρακολούθηση των μηχανημάτων ψεκασμού να γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση συστημάτων GPS.

Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ενημέρωσης αγροτών μέσω sms και email ώστε να επεμβαίνουν έγκαιρα στις περιπτώσεις που απαιτείται ψεκασμός κάλυψης.

Κλείνοντας ο Αθανάσιος Πετρόπουλος σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επειδή το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν, θα πρέπει να το προστατεύουμε πολύ οργανωμένα, να το παρακολουθούμε πιο διεξοδικά και να παρεμβαίνουμε πριν προκύψει το πρόβλημα.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ