Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών κάθε άλλο παρά προβληματίζει τους ξένους επενδυτές, καθώς εδώ και μήνες αποτελεί βασικό σενάριο εργασίας στα επιτελεία των διεθνών επενδυτικών τραπεζών και των funds, το στήσιμο κάλπης το Μάιο.
Άλλο είναι αυτό που ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο. Όπως σημειώνουν πηγές, που γνωρίζουν τι συζητιέται από το Φθινόπωρο μεταξύ ξένων και Ελλήνων τεχνοκρατών για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η Αθήνα, προκειμένου να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές, το σήμα που έχει εκπέμψει η ελληνική πλευρά είναι ότι ο Μάιος είναι μήνας εκλογών. Αυτό ακριβώς περιμένουν οι ξένοι επενδυτές, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις ενέχουν τον κίνδυνο «παράλυσης» και παρατεταμένης αβεβαιότητας, που σημαίνει πρακτικά ότι κρίσιμες αποφάσεις στο πεδίο της οικονομίας θα μείνουν πίσω.
«Κινδυνεύει να χαθεί η χρονιά», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στην Αθήνα, με φόντο τους απαιτητικούς δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αλλά και τις πιέσεις που εξακολουθούν να δέχονται τα ελληνικά χαρτιά στην αγορά ομολόγων- σταθερά στα επίπεδα του 4,3% το 10ετές- δείγμα του ρίσκου της χώρας.
Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη ειδική Έκθεση της Morgan Stanley, που αναδεικνύει το πολιτικό ρίσκο ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της οικονομίας. «Η υψηλότερη αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και η βιωσιμότητα του Χρέους στην Περιφέρεια (της Ευρωζώνης), έφεραν πρόσθετη αστάθεια. Και με την ΕΚΤ να βάζει τέλος στο QE, ίσως υπάρχει λόγος να επιμείνουμε. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν επιπλέον προκλήσεις για την Ελλάδα, παρά το ότι η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης. Μια αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική και μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν αλλά με τις εκλογές σε ορατό ορίζοντα, οι αγορές εξετάζουν κάθε κίνδυνο μεγαλύτερης αστάθειας, που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της M.S.
Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ, προβλέπει την έκδοση πιθανότατα εντός 5ετούς ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με στόχο το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 3,5%. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά 1’ κι αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα στις αγορές. Εάν το κλίμα παραμένει εχθρικό, τότε ο σχεδιασμός θα επανεξεταστεί, ωστόσο όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η Ελλάδα δεν μπορεί να κρύβεται εσαεί πίσω από το «μαξιλάρι» που φτάνει στα 34- 35 δις ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα repos.
Υπάρχει, όμως και χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές. Αυτό των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2020, που θα τελματώσουν τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης. Ως γνωστόν, οι εκλογές του 2019 θα είναι οι τελευταίες με το bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής και ήδη οι αγορές «μετράνε» τον τριπλό κίνδυνο για την οικονομία: παρατεταμένη προεκλογική περίοδος- αβέβαιος σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης- «πάγωμα» των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.