Σε…θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η παραμονή ή μη του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση με τις πολιτικές παλινωδίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων να προκαλούν ζάλη σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου.
«Πλούσιο» είναι από το πρωί το παρασκήνιο της αναβολής του προγραμματισμένου για σήμερα (καθοριστικού) ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου. Αφού δεδομένων των διαφωνιών που καταγράφονται στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ (με τον Πάνο Καμμένο να έχει βρεθεί απομονωμένος στο ίδιο του το κόμμα), αλλά και των πιέσεων περί στρατηγικού αδιεξόδου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ήταν αυτός που ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα πίστωση χρόνου. Με τον πρωθυπουργό να κάνει τελικά δεκτό το αίτημα της αναβολής. Η επίσημη δικαιολογία,δε, του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν ότι δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για το αποτέλεσμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Μία κίνηση που από τους κυβερνητικούς μεταφράστηκε ως «ένα βήμα πίσω» και προσπάθεια Καμμένου να κερδίσει χρόνο, να περάσει το Σαββατοκύριακο και ακολούθως να πραγματοποιηθούν οι όποιες επαφές.
Οι εισηγήσεις για τον Καμμένο
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr ήδη ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από μερίδα συνεργατών του- μετά και τους όρους που έθεσε στην συνέντευξή του στο Open- προκειμένου να απομακρύνει τον κ. Καμμένο «εδώ και τώρα». Η εν λόγω άποψη, άλλωστε, εδράζεται στο επιχείρημα ότι «πρόκειται για ένα μόνιμο πρόβλημα που θα το βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια». Ως εκ τούτου, θα ήταν προτιμότερο να γίνει τώρα η αποχώρησή του που -όπως λένε- ούτως ή άλλως προηγήθηκε «φασαρία».
Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που εισηγούνται να πέσουν οι τόνοι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να μην επέλθει ρήξη παρά να επιχειρηθεί ένας συμβιβασμός. Ενώ στον απόηχο της διαβεβαίωσης Καμμένου μέσω twitter ότι «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών», οι θιασώτες αυτής της άποψης διαβλέπουν υποχώρηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου.
Αμετακίνητος ο Τσίπρας: αν άρει την εμπιστοσύνη του, ψήφος εμπιστοσύνης
Ο πρωθυπουργός , πάντως, όπως θυμίζουν από το Μαξίμου παραμένει αμετακίνητος στον όρο που έθεσε δια τηλεοράσεως και στη συνέντευξή του στοOpen. Ο κος Τσίπρας είχε τονίσει πως : «όταν, λοιπόν, ο Καμμένος λέει ότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτήν την κυβέρνηση. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω πρόταση δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη…δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά θα καταψηφίσω τις Πρέσπες, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση». Στην αντίθετη περίπτωση, είχε ξεκαθαρίσει ότι αν αλλάξει θέση, τότε ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βούλή.