Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία - iefimerida.gr

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία

Γαλλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ποσοστό συμμετοχής που μέχρι πριν λίγη ώρα άγγιζε 70,59%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, και όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν ψηφίσει από το μεσημέρι, ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων, αν και είναι μικρότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007, είναι η δεύτερη υψηλότερη από το 1981.

Οι περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να επιλέξουν τους δύο υποψηφίους, σε σύνολο 10, που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο και στις 6 Μαΐου, θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ως νικητή του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο, κι αν επιβεβαιωθούν θα είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο, με 28% έναντι 26% του απερχόμενου προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως οι κάλπες στη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις αποτελέσματος των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ