Το Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι, μεταξύ άλλων, στο μενού της συνάντησης που θα έχουν στις δύο το μεσημέρι Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προσέλθει στην γερμανική πρεσβευτική κατοικία για να επαναλάβει την αντίθεση του σε μια «κακή συμφωνία, που ενισχύει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων και δεν βοηθά στη σταθερότητα της περιοχής». Θέση που γνωρίζει ήδη η γερμανίδα καγκελάριος και όπως δήλωσε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι σε θέση να επηρεάσει.
Αντιθέτως, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ένα πειθήνιο “ναι”, για να ικανοποιήσει τις γερμανικές επιδιώξεις στα Βαλκάνια. Το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια αλλά μόνο ο κ. Τσίπρας έκανε μια πρωτοφανή υποχώρηση, όπως τόνιζαν, σε αυτό που έξι πρωθυπουργοί της Ελλάδος πριν από εκείνον δεν συζητούσαν καν, την παραχώρηση δήθεν μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στη γειτονική χώρα. Άλλωστε, η κα Μέρκελ τον ευχαρίστησε δημοσίως για τη στάση του αυτή, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι ο έλληνας Πρωθυπουργός που ενέδωσε στις πιέσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με αυτούς τους όρους.
Και οι ευχαριστίες αυτές ανήκουν στην κατηγορία των όσων οι πολιτικοί λένε δημοσίως. Διότι «στην πολιτική διαχρονικά πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται», όπως σχολίαζε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς την απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ για σύνδεση του ονοματολογικού με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Την ώρα που ακόμα και κορυφαία γερμανικά μέσα, όπως η Handelsblatt, έκαναν αναφορά τις τελευταίες ημέρες για γερμανική στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία ως αντιστάθμισμα της στάσης Τσίπρα στο Μακεδονικό, κανείς δεν περίμενε να σχολιάσει δημοσίως κάτι τέτοιο η κα Μέρκελ. Η απάντησή της, στη σχετική ερώτηση που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ξάφνιασε κανέναν και το ίδιο στέλεχος σημείωνε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν είναι ειλικρινής η κ. Μέρκελ, έτσι είναι η πολιτική. Ο κάθε ηγέτης προασπίζεται και προωθεί πρωτίστως τα συμφέροντα της χώρας του, το ζητούμενο είναι ότι ο κ. Τσίπρας υποχώρησε από τις πάγιες ελληνικές θέσεις».