Το έδαφος για την προσχώρηση του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές πως προετοιμάζει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.
Ως προάγγελος των επόμενων κινήσεων του εκλαμβάνεται η δήλωση που έκανε σήμερα σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην παραπαίουσα κυβέρνηση Τσίπρα.
«Στη ζωή μου έχω μάθει να παίρνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και να είμαι συνεπής στις απόψεις και στις αρχές μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας τη στήριξη του προς την κυβέρνηση με τη συμφωνία των Πρεσπών -εφόσον το ζήτημα «είναι συνδεδεμένο», όπως είπε.
H δήλωση περί συνέπειας, αποκτά άλλο ενδιαφέρον αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην πολιτική διαδρομή και το βιογραφικό του κ. Δανέλλη τα τελευταία 20 χρόνια.
Υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού (1996-2000), ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2009-2014) και βουλευτής του Ποταμιού (2015 μέχρι σήμερα) , αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε ζητήσει τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας!
Και μάλιστα δύο φορές με διαφορά λίγων εβδομάδων. Συγκεκριμένα το 2006, όταν ήταν δήμαρχος Χερσονήσου ο κ. Δανέλλης έστειλε δύο επιστολές στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου με τις οποίες ζητεί να έχει «την τιμή της στήριξης της Νέας Δημοκρατίας» για να επανεκλεγεί δήμαρχος. «Ζητούμε την αξιολόγηση του δημοτικού μας έργου, προκειμένου να έχουμε και αυτή τη φορά την τιμή της υποστήριξης της προσπάθειάς μας» γράφει χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου, η δήλωση «συνέπειας στις απόψεις και τις αρχές» περνά σε άλλη διάσταση από τη στιγμή που ο κ. Δανέλλης στη διαδρομή του έχει υπάρξει βουλευτής ή έχει ζητήσει τη στήριξη όχι ενός, ούτε δύο, ούτε τριών, αλλά τεσσάρων κομμάτων…και τώρα ετοιμάζεται για μια καινούργια αρχή.
Οι επιστολές
Η απάντηση Δανέλλη στο iefimerida
Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο κ. Δανέλλης αναφέρει:
«Άνθρακες ο θησαυρός» που σας απέστειλαν. Η αμιγώς αυτοδιοικητική παράταξη ηγούμενος της οποίας εκλέχτηκα Δήμαρχος Χερσονήσου το 2002, αποτελούνταν από πολίτες που πρόσκεινταν από το ΕΚΕ μέχρι τη Ν.Δ.. Στην ιδρυτική διακήρυξη της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Χερσονήσου» το Φεβρουάριο του 2002 αναφέραμε: «…Αναγνωρίζοντας τον θεσμικό ρόλο των κομμάτων ζητάμε στήριξη της ανεξάρτητης διακομματικής κίνησής μας από αυτά…». Στήριξη μας έδωσαν τότε η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός. Η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να δώσει χρίσμα (όχι στήριξη) στον ανθυποψήφιο μου και τότε Δήμαρχο. Το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ όμως ήταν μαζί μας. Στις επόμενες εκλογές, το 2006, αντίστοιχο κάλεσμα κάναμε ξανά σε όλα τα κόμματα. Αν ξαναδιαβάσετε λοιπόν την επιστολή μου που δημοσιεύετε στην τελευταία γραμμή ζητώ «… να έχουμε ΚΑΙ αυτή τη φορά τη στήριξή σας». Για την ιστορία αυτή τη φορά στήριξη είχαμε και από το ΠΑΣΟΚ.
Επί της ουσίας όμως, αν αυτό σας ενδιαφέρει πεποίθηση μου ήταν και είναι πως η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος των μεγάλων συναντήσεων μακριά από τους κομματικούς εναγκαλισμούς και δουλείες. Η πορεία μου στην αυτοδιοίκηση αυτό εξέφραζε και υπηρέτησε. Σε ό,τι αφορά την πολιτική μου διαδρομή έμεινα σταθερός και αταλάντευτος στις αξίες και τις αρχές της Ανανεωτικής Ευρωπαϊστικής Αριστεράς. Καμία προσπάθεια σπίλωσής μου δεν είναι ικανή να εκβιάσει τη συνείδησή μου.