Σε έναν επικίνδυνο και δύσκολο αγώνα επιδίδονται τις τελευταίες μέρες εθελοντές της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, οι οποίοι επιχειρούν, πάνω στην παγωμένη λίμνη, να απεγκλωβίσουν πουλιά που έχουν παγιδευθεί στον πάγο.
"Ηδη έχουμε σώσει 17 μεγάλα πουλιά, όπως κύκνους, πελεκάνους και ερωδιούς που κάθονται μέσα στο νερό τη νύχτα, αλλά όταν αυτό παγώνει, τα πόδια τους εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να κινηθούν" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος. Επίσης, και άλλα υδρόβια πουλιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λίμνη Καστοριάς όπου ξεχειμωνιάζουν, καθώς τα υγρά τους πόδια, "κολλάνε" πάνω στον πάγο και κινδυνεύουν από ασιτία ή ακόμη και από σαρκοφάγα ζώα που ψάχνουν τροφή, καθώς πρόσφατα εθεάθη να τριγυρνάει πάνω στη λίμνη ένας λύκος.
"Έχουμε σώσει πολλές φαλαρίδες, νερόκοτες και πάπιες που ήταν υποσιτισμένες ενώ κάποια πουλιά που είναι εμφανώς εξαντλημένα, τα κρατάμε μερικές μέρες στον σταθμό περίθαλψης" λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι αποκαλυπτικός για τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές προσεγγίζουν τα φτερωτά πλάσματα πάνω στη λίμνη!
"Αν είναι κοντά στην ακτή, είναι σχετικά εύκολο αν και πάλι παραμένει επικίνδυνο. Αν είναι πιο μέσα στη λίμνη, χρησιμοποιούμε φουσκωτά στρώματα... θαλάσσης για να προστατευθούμε σε περίπτωση που σπάσει ο πάγος και βρεθούμε στο νερό" διευκρινίζει.
Τις φωτογραφίες με τον εθελοντή Νίκο Παναγιωτόπουλο, παραχώρησε η Εταιρία προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς.