Το βάσανο του Σταύρου Θεοδωράκη -Η Συμφωνία των Πρεσπών τον εξαϋλώνει - iefimerida.gr

Το βάσανο του Σταύρου Θεοδωράκη -Η Συμφωνία των Πρεσπών τον εξαϋλώνει

Δημήτρης Τάκης

Ναι, όχι, ίσως, μπορεί. Αυτές οι τέσσερις λέξεις προσδιορίζουν τις τελευταίες εβδομάδες τις σκέψεις και τις αποφάσεις στο Ποτάμι, για το πώς θα κινηθεί το κόμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και συνολικότερα μέχρι η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες.

Γι' αυτό και η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού περισσότερο μπέρδεψε όσους την παρακολούθησαν και διάβασαν τις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις του επικεφαλής και των βουλευτών της, μετά το τέλος της, παρά τους έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί στους έξι βουλευτες του Ποταμιού, αναλόγως με το θέμα, υπάρχει και το «ναι» και το «όχι», και το «μπορεί» και το «ίσως».

Ως προς το θέμα των Πρεσπών, το Ποτάμι είναι τουλάχιστον τριχοτομημένο. «Όχι» στις Πρέσπες λένε σίγουρα ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Μάλιστα, ο κ. Αμυράς χθες επιχείρησε μια οδό διαφυγής συνολικά για το Ποτάμι, στην προσπάθειά του να το ρυμουλκήσει μακριά απο τη συριζαϊκή επιρροή, λέγοντας στη Βουλή ότι για να ψηφίσει τη συμφωνία το Ποτάμι θα πρέπει πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, εφόσον αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος.

Ήδη η δέσμευση του πρωθυπουργού ως προς αυτό, στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο open, έλυσε το θέμα. Μόνο που η προϋπόθεση που έβαζε ο κ. Αμυράς και στήριξαν ως ιδέα και κάποιοι άλλοι Βουλευτές μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αφορά τους υπόλοιπους, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ψαριανος είναι σταθεροί στο «όχι» στις Πρέσπες. Η προϋπόθεση μάλλον δεν φαίνεται να αφορά ούτε τον κ. Δανέλλη που είναι σταθερά στο «Ναι» στις Πρέσπες. Για την κοινοβουλευτική τάξη και για να έχει μεγαλύτερη ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών εφόσον ψηφιστεί φαίνεται να αποδέχονται αυτή τη λογική οι άλλοι δυο Βουλευτές οι κ. Μαυρωτάς και Λυκούδης, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνεδρίαση δεν διατύπωσε τελική άποψη επ' αυτού, κατι που φάνηκε και στην γραπτή ανακοίνωσή του, όπου δεν υπάρχει καμία αναφορά στα περί της ανάγκης για ψήφο εμπιστοσύνης.


Όμως οι Πρέσπες δεν είναι το μόνο πρόβλημα που κόβει στα τρία το Ποτάμι. Άλλωστε όπως λενε τα στελέχη του στη σχετική ψηφοφορία δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Κομματική πειθαρχία θα μπει όμως σε δυο άλλες ψηφοφορίες, στη ψήφο εμπιστοσύνης και στην ψήφο δυσπιστίας. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί στην ψήφο εμπιστοσύνης το Ποτάμι έχει αποφασίσει να ψηφίσει «όχι» αλλά ο κ. Δανελλης«ναι» και στην ψήφο δυσπιστίας το Ποτάμι έχει αποφασίσει να ψηφίσει «ναι», όπως την προηγούμενη φορά, ενώ ο κ. Δανέλλης «όχι». Θα του επιβληθούν κυρώσεις; Θα διαγραφεί; Θα αποχωρήσει; Στις ερωτήσεις αυτές που επίμονα θέτουν οι δημοσιογραφοι τα στελέχη του κόμματος προς το παρόν προτιμούν τη σιωπή.


Το τρίτο θέμα από το οποίο κινδυνεύει το Ποτάμι να εξαυλωθεί, εάν καταφέρει να γλιτώσει από τα άλλα δύο είναι οι ενδεχόμενες προεκλογικες συνεργασίες. Μπορεί η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου να είναι αυτόνομη πορεία στις εκλογές, ωστόσο όσοι θέλουν συνεργασια είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Μάλιστα ο Γιώργος Αμυρας εξαρτά τις επόμενες κινήσεις του απο το αν θα καταφέρει να ρυμουλκησει το Ποτάμι στην προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, κάτι που επιθυμεί και ο Γρηγόρης Ψαριανός.


Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν κάτι τέτοιο τελικά δεν το καταφέρουν, μάλλον θα διαβούν οι ίδιοι τον Ρουβίκωνα προς γαλάζιες πολιτείες πριν αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.


Η προσπαθεία για συνεργασία, ροζ αυτή τη φορά και όχι γαλάζια, έχει επίσης οπαδό κοινοβουλευτικά τον κ. Δανέλλη. Θα ακολουθήσει και αυτός πορεία αντίστοιχη, αλλά προς άλλη κατεύθυνση, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ή θα έχει φύγει νωρίτερα στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσυνης;

Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και στελέχη του κόμματος που όταν οι δημοσιογράφοι τους θέτουν το ερώτημα εάν η αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές είναι απόφαση που δεν αλλάζει απαντούν ναι, αλλά εξαρτάται και από τον χρόνο των εκλογών και ίσως να υπάρχει και στο πίσω μέρους του μυαλού και η προεκλογική συνεργασία.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ποτάμι κινδυνεύει να χάσει από έναν έως τρεις βουλευτές και έτσι να χάσει και τα προνόμια της συντεταγμένης κοινοβουλευτικής ομάδας έστω και αν θα απομένει λίγος χρόνος μέχρι τη διάλυση της βουλης.


Πολλοί λενε ότι όλα αυτά είναι ίσως και αποτέλεσμα του Ναι, όχι, ίσως, μπορεί...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ