Απαντήσεις για όλα έδωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για τις Πρέσπες, το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα αλλά και τους συσχετισμούς στη Βουλή.
Με την αποκάλυψη ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν άρει ο Πάνος Καμμένος τη στήριξή του στην κυβέρνηση και ότι προτιμά να πάει σε πρόωρες εκλογές από το να παραμείνει ως κυβέρνηση ανοχής, μετέφερε την πίεση στον κυβερνητικό του -ακόμα- εταίρο, δηλώνοντας όμως δημόσια ότι ο Πάνος Καμμένος παράλληλα ότι είναι ένας πολύ καλός υπουργός.
Η κατ' αρχήν συνεννόηση με Καμμένο και οι πρόωρες εκλογές
Ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι χθες είχε ήδη επαφή με τον κ. Καμμένο προκειμένου να εξομαλύνουν την κατάσταση και να αναβάλλουν την κρίσιμη συνάντησή τους για την Παρασκευή, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
Η δημόσια εκτίμησή του ότι τελικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δε θα συμπλεύσει με το σχέδιο πολιτικών αντιπάλων για ανατροπή της κυβέρνησης στοχεύει στην άσκηση επιπλέον πίεσης στον κυβερνητικό εταίρο για να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε ενώπιον των υπουργών στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο όπου παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς.
Παράλληλα, η επίσης δημόσια αναφορά του ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αν δεν καταφέρει να λάβει πάνω από 151 ψήφους στη Βουλή αναγκάζει σε αλλαγή στρατηγικής και την αντιπολίτευση καθιστώντας τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δευτερεύουσα ίσως επιδίωξη, αφού θα προηγηθεί η «αναβάπτιση» της εμπιστοσύνης της Βουλής αν ο κ. Καμμένος άρει και την εμπιστοσύνη του.
Μέρκελ, Πρέσπες και Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι θα φέρει άμεσα –μέσα στον Ιανουάριο- τη συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Εκτίμησε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τελικά τη συμφωνία, ενώ το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει λίγο αργότερα κι αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.
Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού στο πολιτικό σκάκι κορυφώνονται κατά το διάστημα που αναμένεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη η Άνγκελα Μέρκελ από την οποία η ελληνική πλευρά αναμένει σήμερα μια πολύ θετική δημόσια τοποθέτηση ότι η χώρα επιστρέφει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Πίσω από την ανάγκη για θετική επισκόπηση της κατάστασης στην Ελλάδα βρίσκεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να καταφέρει να προσφύγει στις αγορές με ελκυστικό επιτόκιο, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο αυτό.
Σημείο που επίσης πάντως αναμένεται να «ανέβει» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι οι κατηγορίες για «προδοσία» που διατύπωσε εναντίον της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταφέρει στους Ευρωπαίους ηγέτες την καταγγελία Μητσοτάκη ότι έγινε «παζάρι» με το Μακεδονικιό προκειμένου να εξασφαλίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την ακύρωση των νομοθετημένων δεσμεύσεων για ακύρωση των συντάξεων.
Αν και δεν είναι γνωστό αν η Άνγκελα Μέρκελ θα αναφερθεί σε κάτι τέτοιο, θεωρείται βέβαιο ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας θα χαιρετίσει τη Συμφωνία και θα μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτήν. Το Βερολίνο τη στήριξε θερμά από την αρχή τον συμβιβασμό με τους γείτονες, σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος της αβεβαιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια με την διασφάλιση της ακεραιότητας της ΠΓΔΜ.