Δείτε live την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN - iefimerida.gr

Δείτε live την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN

Ο Αλέξης Τσίπρας /Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, παραχωρεί την εξ αναβολής συνέντευξη (είχε προγραμματιστεί για χθες, Τρίτη, αλλά προέκυψε το «πρόβλημα Καμμένος) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού και στην Ελλη Στάη.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για το 2019, που είναι εκλογική χρονιά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις του πρωθυπουργού για τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο και το ενδεχόμενο διάλυσης της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ.

Δείτε LIVE

Σημεία από την συνέντευξη Τσίπρα

  • Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Δεν είναι μόνο ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και 27 χρόνια, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η λύση του Μακεδονικού είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας.

Αν το πρώτο επίτευγμα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και η επιστροφή στην κανονικότητα, το δεύτερο ήταν η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

  • Για το ενδεχόμενο μελλοντικών εθνικιστικών κυβερνήσεων στην ΠΓΔΜ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Και επειδή ακριβώς μπορεί να έρθει ένας νέος Γκρούεφκσι, με εθνικιστικές διαθέσεις, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία».

  • Για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα»

«Θεωρώ ότι και τα 2 είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου συμφέροντος.

Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος, τα βλέπω μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος».

  • Για τη στάση Μητσοτάκη

«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει, είχε συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή ακολουθούμε, συνεχώς προσπαθούσε να κάνει πιο ευέλικτη τη στάση του. Όλα αυτά είναι προφάσεις. Είναι διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει προσπάθεια διαφοροποιήσεις στις όποιες διαπραγματεύσεις. Έβαλε τον πήχη στο να είμαστε erga omnes. Όταν είδε ότι το κάναμε, όταν είδε ότι δεν αφήσαμε καμία λαθροχειρία, βρήκε άλλες δικαιολογίες. Εμείς μέσα από τη Συμφωνία πετύχαμε να αναγράφεται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν υπάρχει ζήτημα εθνικότητας. Δεν υπάρχει τίποτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει αιτίες για να βρει τρόπο να διεισδύσει πολιτικά».

  • Γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

«Νομίζετε ότι θα άλλαζε κάτι αν συγκαλούσαμε συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εχω εμπειρία από συμβούλια αρχηγών και δεν θα άλλαζε κάτι.

Εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη, περίμενα όμως ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή τη στάση, με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος και το να μην πικράνει το ακροδεξιό ακροατήριό του».

  • Μέσα στον Ιανουάριο η συμφωνία στη Βουλή

Εχω στόχο, σκοπό, άμεσα μόλις ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος που σηματοδοτεί το πέρας των διαδικασιών άμεσα θα δώσω στον ΠτΔ και στα κόμματα το αποτέλεσμα, αν πληρούν τις προϋποθέσεις και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Νομίζω πως δεν θα τους πάρει πάνω από μια εβδομάδα να μας στείλουν τα αποτελέσματα. Μετά το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή.

Αργότερα το Πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Το Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, όχι πολύ όμως, για λόγους τεχνικούς.

Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το ίδιο το ΝΑΤΟ

  • Στόχος μου τον Οκτώβριο οι εκλογές

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Αυτός είναι ο στόχος μου και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι.

Για διαφωνίες Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος είχε πει από το 2007 ότι πρέπει να κρατήσουμε τη θέση «καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία». Από τότε, το ΥΠΕΞ δεν διαπραγματευόταν ποτέ στη γραμμή «Καμία αναφορά». Το M στο FYROM σημαίνει «Μακεδονία»

Στα εθνικά θέματα ο καθείς δικαιούται απέναντι στη συνείδησή του να παίρνει θέση. Δεν θέλω να αδικήσω τον Πάνο Καμμένο. Ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος έχει μια διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων. Είχε διαφωνήσει το 2007.

Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν αποσύρει ο Καμμένος την επιστοσύνη του

Κυβερνητική κρίση δεν υπάρχει. Θα υπάρξει αν αλλάξει στάση ο Πάνος Καμμένος. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω. Δεν έχει νόημα να πω τι θα κάνει, Κυριακή κοντή γιορτή. Θα έρθει μεθαύριο στο μέγαρο Μαξίμου και θα πάρει καθαρή θέση. Αν δεν το κάνει θα μετρηθούμε στη Βουλή, προφανώς θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης.

Πρόωρες εκλογές αν δεν έχω 151

Υπάρχουν πολλά σχήματα συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Είναι επίσης αληθές ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Παρόλ' αυτά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Σε αυτή την εκδοχή, θα προχωρήσω σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ