Την αποτυχία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια, όπου οι γυναίκες φορούν πάνες τη νύχτα για να μην πάνε στις τουαλέτες φοβούμενες βιασμό ή επιθέσεις, καταγγέλλει η Oxfam.
Στην έκθεσή της με τίτλο «Ευάλωτοι και Εγκαταλελειμένοι» η βρετανική ΜΚΟ περιγράφει τη δεινή κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό, όπου βρέθηκε νεκρός ένας 24χρονος Καμερουνέζος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης καθώς ο υδράργυρος έδειχνε κάτω από το μηδέν.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, που δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα της εν λόγω έκθεσης, μετά την παραίτηση του διορισμένου από την κυβέρνηση γιατρού για την αξιολόγηση της ευπάθειας των αιτούντων άσυλο στη Μόρια, δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση για πάνω από έναν μήνα, με αποτέλεσμα, όπως προειδοποιεί η Oxfam «ευάλωτοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και επιζώντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας να στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές... Έγκυες και γυναίκες με νεογέννητα κοιμούνται σε αντίσκηνα και ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα ως ενήλικες, βρίσκονται υπό κράτηση».
Μητέρες στέλνονται πίσω από το νοσοκομείο ακόμη και τέσσερις μέρες μετά από τοκετό με καισαρική σ’ έναν καταυλισμό όπου ξεσπούν συχνά βίαιοι καυγάδες και τα δύο τρίτα όσων διαβιούν εκεί λένε ότι δεν νιώθουν ασφαλείς.
«Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, γυναίκες λένε ότι φορούν πάνες τη νύχτα για να αποφύγουν να πάνε στην τουαλέτα όταν πέσει το σκοτάδι», αναφέρει η έκθεση.
Μια 36χρονη Καμερουνέζα είπε ότι είναι συχνές οι «τυφλές» επιθέσεις.: «Η Μόρια είναι επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες. Καυγάδες μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να δεχθείς μια πέτρα στο κεφάλι ακόμη κι ενώ κατευθύνεσαι στην τουαλέτα ή το αντίσκηνό σου... Εγώ ζω σε ένα περιφραγμένο τμήμα για γυναίκες που είναι μόνες, αλλά μετά τις 11 το βράδυ η πόρτα είναι ανοικτή και οποιοσδήποτε μπορεί να μπει εκεί γιατί δεν υπάρχει φύλακας».
Μια άλλη 24χρονη Αφγανή καταγγέλλει ότι το χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό και αναγκάζονται να κάνουν ντους πάνω από τις τουαλέτες.
Η επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα, Ρενάτα Ρεντον επισημαίνει: «Είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο να μην αναγνωρίζονται τα πιο ευάλωτα άτομα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Οι συνάδλεφοί μας συνάντησαν μητέρες με νεογέννητα να κοιμούνται σε αντίσκηνα και εφήβους που έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα ως ενήλικες να τελούν υπό κράτηση. Η αναγνώριση και η κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων είναι σίγουρα το βασικότερο καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να παραδεχθούν ότι η τρέχουσα πολιτική τους διαιωνίζει ένα απάνθρωπο σύστημα υποδοχής και θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες. Αντί να συνεχίσουν να εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα, για να βελτιώσει τις συνθήκες στους καταυλισμούς στα νησιά και να μεταφέρει ανθρώπους από τα υπερπλήρη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα».