Να κρατήσει σφικτά τα… λουριά όσων σκέπτονται ότι «τέλος τα μνημόνια - ανοίγουν τα σεντούκια» επιχειρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αν και δεν φαίνεται να καθησυχάζει τον προβληματισμό των ξένων για τη δημοσιονομική χαλάρωση ενόψει εκλογών.
Αυτό που προκαλεί, πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση στην εγκύκλιο που υπογράφει ο Γ. Χουλιαράκης είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για καταιγισμό δικαστικών αποφάσεων και ήδη προγραμματίζει extra επιδοτήσεις.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι με τη έναρξη κιόλας του 2019, το ΓΛΚ κατ’ αρχάς θα ενισχύσει τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με πιστώσεις στους οικείους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εξόδων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο λογαριασμό: «Αποζημιώσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων».
Ειδική αναφορά γίνεται, μάλιστα, στους Λογαριασμούς:
• «Επιχορήγηση σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για αποζημιώσεις που απορρέουν από εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για πάσης φύσεως αποδοχές»,
• «Επιχορήγηση στις Υ.ΠΕ.-Π.Ε.Δ.Υ. για αποζημιώσεις που απορρέουν από εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για πάσης φύσεως αποδοχές»,
• «Επιχορήγηση στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) για αποζημιώσεις που απορρέουν από εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για πάσης φύσεως αποδοχές»,
Με φόντο τον καταιγισμό αποφάσεων, που αφορούν ακόμα και στην καταβολή των καταργημένων Δώρων σε υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα κι εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, το ΓΛΚ επιχειρεί να «φρενάρει» αυτές τις αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση για την αξιολόγηση των αιτημάτων για χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η βεβαίωση της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας ότι η δικαστική απόφαση είναι τουλάχιστον τελεσίδικη και εκτελεστή ή η βεβαίωση της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας ότι η δικαστική απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή.
Από εκεί και πέρα, για την ομαλή εκτέλεση του κρίσιμου, εκλογικού Προϋπολογισμού, ως τις 15 Ιανουαρίου θα υπογραφούν ξεχωριστά Μνημόνια συνεργασίας με υπουργεία και Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ αντίστοιχα Μνημόνια θα κληθούν να υπογράψουν ως τις 31 του μήνα και οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Κοινός κανόνας είναι ότι άπαντες υποχρεούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς και να προγραμματίσουν μέτρα που εξασφαλίζουν τη μηνιαία παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, έτσι ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τις αποκλίσεις από τους στόχους.
Δύο ακόμα σημεία ξεχωρίζουν από αυτήν τη μνημονιακού τύπου οδηγία του ΓΛΚ.
Πρώτον, ότι ως τα μέσα του έτους θα κρατηθεί «καβάτζα» το 10% των προβλεπόμενων κονδυλίων για ελαστικές δαπάνες προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων και δεύτερον ότι θα επιχειρηθεί και φέτος μέσω της επισκόπησης δαπανών (spending review) να βρεθεί «λίπος» κυρίως στα κονδύλια των υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού και Υποδομών.
Όσον αφορά, δε, στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει γίνει ως το τέλος του Δεκεμβρίου, το ΓΛΚ δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις καθυστερήσεις και καλεί υπουργεία και φορείς να επιστρέψουν ως το τέλος του μήνα όσα πήραν αλλά δεν τα διέθεσαν.