Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιανουαρίου 2015 όταν στο Παρίσι σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με δολοφόνους να εκτελούν εν ψυχρώ δημοσιογράφους και σκιτσογράφους της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, αλλά και έναν αστυνομικό.
Η Γαλλία έχει μπει και επισήμως στο στόχαστρο μουσουλμάνων τρομοκρατών και το μακελειό στο Charlie Hebdo ήταν η αρχή αιματηρών επιθέσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την εκατόμβη νεκρών στο Μπατακλάν.
Τα αδέρφια μακελάρηδες
Την επίθεση στο Charlie Hebdo οργάνωσαν και εκτέλεσαν τα αδέλφια Σαϊντ και Σερίφ Κουατσί, τα οποία δύο μέρες αργότερα έπεσαν νεκρά σε επιχείρηση της αστυνομίας.
Λίγες ημέρες μετά την επίθεση έγινε γνωστό πως οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί «κατηχήθηκαν» πολιτικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην καρδιά του Παρισιού κι ο μεγαλύτερος από αυτούς εκπαιδεύτηκε στον χειρισμό όπλων στην Υεμένη, ενώ ο μικρότερος προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε, να πάει στο Ιράκ για να πολεμήσει εναντίον των Αμερικανών.
Ο Σερίφ, ο μικρότερος, που δικάστηκε το 2008 κατηγορούμενος για στρατολόγηση επίδοξων τζιχαντιστών, ήταν γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι δύο αδελφοί ήταν επίσης «εδώ και χρόνια» στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ που περιλαμβάνει ονόματα υπόπτων για τρομοκρατία.
Τελικά οι μακελάρηδες δεν κατάφεραν να κρυφτούν για πολύ από την αστυνομία και τελικά έπεσαν νεκροί.
Τα αιματοβαμμένα τα γραφεία του Charlie Hebdo
Δώδεκα νεκροί και 11 τραυματίες ήταν ο απολογισμός από την επίθεση δύο ένοπλων ισλαμιστών κουκουλοφόρων στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Ηταν μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».
Χαρτιά με πρόχειρα σκίτσα και σημειώσεις πεσμένα στο πάτωμα της αίθουσας σύνταξης του Charlie Hebdo. Ολα βαμμένα με το αίμα των ανθρώπων του περιοδικού, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των τρομοκρατών.
Ο χώρος σκέψης, εφευρετικότητας, δημιουργίας και σάτιρας μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα κολαστήριο. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα και γάζωσαν 10 άτομα. Στο βάθος της εικόνας διακρίνεται μία λίμνη αίματος, εκεί ήταν η αίθουσα συσκέψεων, εκεί τους έστησαν καρτέρι οι εκτελεστές. Ο χώρος δεν θα είναι ποτέ πια ίδιος.
Τα θύματα της επίθεσης Τέσσερα χρόνια μετά οι μνήμες παραμένουν ζωντανές από την εν ψυχρώ δολοφονία στο Charlie Hebdo με τους 12 νεκρούς.
Charb
Ο Stephane Charbonnier ήταν ο γνωστός σκιτσογράφος με την επωνυμία «Charb». Η αστυνομία θεωρεί ότι ήταν ο βασικός στόχος των δραστών. Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες όταν τα αδέρφια Κουασί μπήκαν στα γραφεία τον φώναξαν με το όνομά του και όταν τους απάντησε τον σκότωσαν πρώτο.
Διάσημη ατάκα του Charb: «Προτιμώ να πεθάνω όρθιος παρά να ζω στα γόνατα».
Ο σκιτσογράφος ήταν 48 ετών και διευθυντής σύνταξης του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo ενώ υπερασπιζόταν την μαχητική και σατιρική άποψη του εντύπου με κάθε τρόπο.
Να σημειωθεί πως ο σκιτσογράφος βρισκόταν σε μια λίστα 10 μελλοθανάτων της al-Quaeda.
Cabu
Ενας από τους μεγάλους καλλιτέχνες και σκιτσογράφους του περιοδικού ο Jean «Cabu» Cabut, ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που σκότωσαν οι δύο τρομοκράτες.
Ο Cabu, 76 ετών, ήταν διάσημος γιατί είχε δημιουργήσει το προφίλ του μέσου Γάλλου υπό την επωνυμία «Mon Beauf» που ήταν η καρικατούρα ενός βλάκα, ρατσιστή, σεξιστή Γάλλου και η λέξη αυτή πέρασε στο γαλλικό λεξιλόγιο.
Wolinski
Η εφημερίδα Le Monde αποκαλούσε τον Georges Wolinski «μια ζωντανή βόμβα ελευθερίας του Τύπου». Ο 80χρονος ταλαντούχος σκιτσογράφος, ο οποίος γεννήθηκε στην Τυνησία, άρχισε να σχεδιάζει το 1960 και τα σκίτσα του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο σατιρικό-ερωτικό περιοδικό hara-Kiri, το οποίο είχε ιδρύσει ο Cabu.
Ο Wolinski θεωρείται πατέρας των περισσότερων σκιτσογράφων της Γαλλίας και όταν είχε ερωτηθεί για τον θάνατό του είχε δηλώσει: «Θέλω να αποτεφρωθώ. Λέω στη σύζυγό μου να ρίξει τις στάχτες μου στην τουαλέτα για να βλέπω τα οπίσθιά της κάθε μέρα».
Tignous
Ο Bernard Velhac, γνωστός ως Tignous (που σημαίνει μικρό παράσιτο) ήταν μέλος των Σκιτσογράφων για την Ειρήνη. «Θέλω να πιστεύω ότι κάθε φορά που κάνω ένα σκίτσο θα προλαβαίνω μια απαγωγη, έναν φόνο ή θα βγάζω μια βόμβα από ένα χωράφι».
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1957 ήταν γνωστός για τις επιθέσεις στον καπιταλισμό των αγορών καθώς και για τα αιχμηρά σκίτσα του εναντίον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Πέντε χρόνια υπό τον Σαρκοζί».
Bernard Maris
Οικονομολόγος, συγγραφέας και μέτοχος του Charlie Hebdo, ο Bernard Maris έγραφε μια στήλη για το περιοδικό υπό τον τίλτο «Θείος Μπερνάρ».
Ηταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Γαλλίας και αρθρογραφούσε στις εφημερίδες Le Monde και Figaro ενώ παρενέβαινε συχνά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ο 68χρονος διανοούμενος ήταν επίσης καθηγητής στο Institute of European Studies και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII.
Philippe Honore
Είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε το τελευταίο σκίτσο που ανέβασε σε tweet το περιοδικό Charlie Hebdo με το οποίο κορόιδευε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi.
Ο Honore ήταν 73 ετών και μόνιμος σκιτσογράφος του περιοδικού. Εργαζόταν εκεί από το 1992.
Mustapha Ourad
Ηταν υπεύθυνος ύλης στο Charlie Hebdo και μετακόμισε από την Αλγερία στο Παρίσι σε ηλικία 20 ετών. Ηταν αυτοδίδακτος και η εφημερίδα Le Monde θρήνησε τον θάνατό του λέγοντας ότι χάθηκε ένας «πολυαγαπημένος άνθρωπος».
Elsa Cayat
Η μόνη γυναίκα που σκοτώθηκε στην επίθεση ήταν συγγραφέας και ψυχαναλύτρια η οποία έγραψε μια δίμηνη στήλη στο Charlie Hebdo.
Michel Renaud
Ο Renaud επισκέφτηκε τυχαία εκείνη την ημέρα τα γραφεία του περιοδικού για να συζητήσει ένα σχέδιο που είχε κατά νου με τον φίλο του σκιτσογράφο Cabu. Συμμετείχε εκείνη την ώρα στην σύσκεψη. Ηταν πρώην διευθυντής του γραφείου του δημάρχου της πόλης Clermont Ferrand, δημοσιογράφος και αγαπούσε τα ταξίδια.
Frederic Boisseau
Σεκιουριτάς στο κτίριο, 42 ετών και πατέρας δύο παιδιών, εργαζόταν εκείνη την ώρα. Τον σκότωσαν μπαίνοντας στο κτίριο αφού πρώτα τον ρώτησαν πού βρίσκονται τα γραφεία του περιοδικού.
Ο Boisseau εργαζόταν για την εταιρεία Sodexo group, η οποία αποκάλεσε την επίθεση «τραγική, άδικη και φρικτή».
Αχμεντ Μεραμπέ
Ο Αχμεντ Μεραμπέ ήταν ο Μουσουλμάνος αστυνομικός που εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι.
Ο 42χρονος, ήταν από τους πρώτους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με το ποδήλατό του και επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών. Η στιγμή της δολοφονίας του 42χρονου συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Ο άτυχος αστυνομικός είχε πέσει τραυματισμένος στο έδαφος και είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, ωστόσο ο τρομοκράτης-δολοφόνος τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής.
Πριν δεχθεί τη χαριστική βολή και καθώς ο τζιχαντιστής πλησιάζει. ο άτυχος 42χρονος αστυνομικός ζητάει έλεος. Σηκώνει το χέρι του κάνοντας έκκληση να μην τον σκοτώσουν. «Θέλεις να με σκοτώσεις», φέρεται να λέει στον έναν από τους δύο ενόπλους που τον πλησιάζουν. «Οκ chief» ακούγεται να απαντά ο ένας από τους δολοφόνους λίγο πριν του ρίξει μια σφαίρα στο κεφάλι.
Franck Brinsolaro
Ο Brinsolaro ήταν αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων ο οποίος βρισκόταν εκεί για την προστασία του Charb. Οι συνάδελφοί του δήλωσαν στην εφημερίδα Le Fiagaro ότι ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και παντρεμένος.