Μόνο χαρμόσυνα δεν είναι τα νέα από το μέτωπο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, στα επιτελεία των κομμάτων που ετοιμάζονται να ζητήσουν τη ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 6ης Μαίου, καθώς φαίνεται ότι όσοι διέβλεπαν το κίνδυνο εκτροχιασμού από τη ψήφιση κιόλας του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, δεν ήταν... Κασσάνδρες όπως έσπευσαν να τους χαρακτηρίσουν κάποιοι, αλλά απλώς ρεαλιστές.
Σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα, τρεις είναι οι ωρολογιακές βόμβες που μπορεί να σκάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Κατ΄αρχήν τα φορολογικά έσοδα δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με αυτή της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή έντονα καθοδική.
Τα λογιστικά τερτίπια του «παγώματος» των επιστροφών δεν μπορούν να αλλάξουν τη πραγματικότητα, που δείχνει ότι κυρίως η καθίζηση των φόρων κατανάλωσης, θα συμπαρασύρει το σύνολο των εσόδων. Τα στοιχεία από το μέτωπο του ΦΠΑ είναι πραγματικά απογοητευτικά, καθώς δεν υπολείπονται απλώς του στόχου αλλά είναι περίπου 600 εκατ. Ευρώ χαμηλότερα από πέρσι, ενώ ισχυρό είναι το σοκ κι από την υστέρηση των ΕΦΚ επί των καυσίμων.
Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εάν το Μάιο οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ δεν φέρουν τον προσδοκώμενο φόρο εισοδήματος, τότε ο Προϋπολογισμός δεν σώζεται με τίποτε, ενώ κοινό είναι το μυστικό πως όσο δεν συμμαζεύεται το χάος στους εισπρακτικούς μηχανισμούς, θα μπαίνουν στο «καλάθι» όλο και λιγότερα.
Η δεύτερη βόμβα δεν είναι άλλη από τα , τα οποία δείχνουν να παραπαίουν ζαλισμένα από την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, που προκαλεί ανεξέλεγκτη αιμορραγία ασφαλιστικών εισφορών.
Και δεν είναι μόνο ότι το ΙΚΑ έχει απορροφήσει σχεδόν το 45% των αρχικών πιστώσεων, είναι κυρίως τα στοιχεία της ανεργίας αλλά και της εντυπωσιακής στροφής σε ελαστικότερες μορφές απασχόλησης (μειωμένα ωράρια και μέρες απασχόλησης), που δείχνουν ότι το κραχ στο Ασφαλιστικό σύστημα είναι μάλλον αναπόφευκτο κι ότι οι νέες παρεμβάσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης και στα όρια ηλικίας είναι προ των πυλών, παρεμβάσεις που φυσικά θα πρέπει να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση.
Η τρίτη βόμβα, που δεν φαίνεται στα στοιχεία του Προϋπολογισμού, αλλά αποτυπώνεται στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, είναι οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες αν και το Μνημόνιο επιβάλλει την εξάλειψη τους, αυτές διογκώνονται, μετατρέποντας το Δημόσιο στο μεγαλύτερο. μπαταχτσή.
Ήδη στα. τεφτέρια των προμηθευτών του Δημοσίου οι οφειλές έχουν φτάσει στα 6,3 δις ευρώ και η όποια συζήτηση για άμεση εξόφληση τους είναι μάλλον κακόγουστο ανέκδοτο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα πρώτα κονδύλια από το πακέτο στήριξης γι' αυτόν τον σκοπό, δεν αναμένονται νωρίτερα από το καλοκαίρι και σε καμία περίπτωση περισσότερα από 1,4 δις ευρώ.
Στις παραπάνω οφειλές δεν συμπεριλαμβάνεται, βέβαια, η υπεξαίρεση ΦΠΑ περίπου 3 δις ευρώ, ο οποίος έπρεπε να είχε επιστραφεί εδώ και καιρό αλλά χρησιμοποιείται από το Δημόσιο ως κεφάλαιο κίνησης.