Ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος, επιλέχθηκε τελικά να είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Ο Μανώλης Γλέζος είναι η ενσάρκωση των αγώνων της Ελλάδας τα τελευταία 70 χρόνια. Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στο χωριό Απείρανθος της Νάξου, ενώ το 1935 μετοίκισε στην Αθήνα. Η πολιτική ήταν πάντα στο αίμα του, καθώς μόλις σε ηλικία 17 ετών, ο Μανώλης Γλέζος είχε δημιουργήσει μία αντιφασιστική ομάδα νεολαίας η οποία ήταν ενάντια όχι μόνο στην ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων, αλλά και ενάντια στην δικτατορία της 4ης Αυγούστου, του Ιωάννη Μεταξά.
Ήθελε να εκφράζει έμπρακτα τον πατριωτισμό του, και για αυτόν τον λόγο κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου στο αλβανικό μέτωπο, ζήτησε να ενταχθεί εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό προκειμένου να πολεμήσει. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε δεκτό, καθώς ήταν μικρότερος από την καθορισμένη ηλικία στράτευσης.
Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου του 1941, ο ίδιος μην αντέχοντας να αντικρίζει την σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη, αποφάσισε να την κατεβάσει. Στο τολμηρό αυτό εγχείρημα δεν ήταν μόνος. Μαζί με τον Απόστολο Σαντά αφαίρεσαν τελικά την ναζιστική σημαία, περνώντας κυριολεκτικά απαρατήρητοι από την γερμανική φρουρά.
Αυτή του η πράξη προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλο το Έθνος καθώς ενέπνευσε όλους όσους αγωνίζονταν στην Εθνική Αντίσταση, για την αποτίναξη του χιτλερικού ζυγού. Η φήμη του δεν έμεινε εντός συνόρων, καθώς ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ τον χαρακτήρισε ως «τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».
Ο Μανώλης Γλέζος σε όλη του την υπόλοιπη ζωή δεν έμεινε εκτός των πολιτικών εξελίξεων. Ήταν μάλιστα και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) από τα μεγαλύτερα νόμιμα κόμματα της Αριστεράς, το οποίο υπήρχε από το 1951 μέχρι το 1985. Η ΕΔΑ είχε μάλιστα και σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985, εκλέγεται βουλευτής Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1984 έγινε και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις βουλευτικές του 1985 κατεβαίνει ως υποψήφιος και εκλέγεται στην Β' Πειραιώς πάλι με το ΠΑΣΟΚ.
Το 2000 κατεβαίνει ξανά υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με τον Συνασπισμό αυτήν την φορά, ενώ το 2002 δημιούργησε και την πολιτική ομάδα, «Ενεργοί Πολίτες» η οποία συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004 μαζί με άλλα κόμματα στην εκλογική διαδικασία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την προχωρημένη του ηλικία ο Μανώλης Γλέζος δεν διστάζει να κατέβει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για ό,τι απασχολούσε την χώρα μας. Τελευταίο συμβάν, στις 5 Μαρτίου του 2010, όταν βρισκόταν στο Σύνταγμα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η τότε κυβέρνηση να πάρει, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Τον γύρο των ΜΜΕ έκανε ο αναίτιος ψεκασμός του στο πρόσωπο με χημικές ουσίες από αστυνομικούς των ΜΑΤ.
Έτσι, ο Μανόλης Γλέζος αποφασίζει ξανά σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Αναλυτικά η λίστα Επικρατείας:
1. ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
2. ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ, Πανεπιστημιακός ΕΜΠ
3. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, π. Πρόεδρος ΟΤΟΕ - π. Αντιπρόεδρος της Uni -Europa
4. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΑ, Ηθοποιός - σκηνοθέτης
5. ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, Δημοσιογράφος
6. ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, Πανεπιστημιακός ΑΠΘ
7. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, Πανεπιστημιακός στο King's College του Παν/μιου του Λονδίνου.
8. ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ
9. ΣΒΙΓKΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ), Υποψήφια Διδάκτορας
10. ΣΑΚΕΤΑΣ ΣΠΥΡΟΣ, Δικηγόρος
11. ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ, Πανεπιστημιακός ΕΜΠ
12. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ, σιτσογράφος – σχολιαστής