Ένας χώρος πολιτισμού της Πάτρας, ο οποίος παρέμενε εγκαταλελειμμένος για περισσότερα από 10 χρόνια, πρόκειται να αποκτήσει και πάλι «ζωή», αφού ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποκατάστασή του.
Πρόκειται για το «Εργοστάσιο Τέχνης» που είναι ένα προκατασκευασμένο θέατρο, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων και βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι.
Λίγο πριν την εκπνοή του 2018 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε τη μελέτη του έργου για την επισκευή και την ενίσχυση του θεάτρου τέχνης, με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και την υποβολή της στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος, με σκοπό τη χρηματοδότηση.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς για τις εργασίες αποκατάστασης σημειώνει ότι η μελέτη προβλέπει την ολική ανακατασκευή, ιδιαίτερα στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που έχουν βανδαλιστεί και στα συστήματα πυρασφάλειας. Παράλληλα, όπως προσθέτει, θα γίνουν εργασίες και στο οικοδομικό μέρος κυρίως για την στατική ενίσχυση του κτιρίου.
Όσον αφορά το χρόνο έναρξης των εργασιών, ο Χρήστος Κορδάς λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εμείς ως δήμος είμαστε απολύτως έτοιμοι, άλλα δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία», χαρακτηρίζοντας τους ρυθμούς της, ως «απελπιστικούς».
Ο αντιδήμαρχος τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η επαναλειτουργία του θεάτρου τέχνης θα ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου της Πάτρας, δηλαδή του δημοτικού θεάτρου Απόλλων, που κατασκευάστηκε το 1872 και αποτελεί έργο του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.
Όσον αφορά την ιστορία του «Εργοστασίου Τέχνης», λειτούργησε για πρώτη φορά το 2006, για τις ανάγκες του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Όπως προαναφέρθηκε, είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων και έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 2.000 τμ. Διαθέτει μεγάλη σκηνή και ευρύχωρα καμαρίνια, ενώ το κόστος κατασκευής του έφθασε περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ.
Δύο χρόνια μετά την κατασκευή του, δηλαδή το 2008, «κτυπήθηκε» από τον μεγάλο σεισμό της 8ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές. Έκτοτε αφέθηκε στην τύχη του, γεγονός που είχε ως συνέπεια να υποστεί βανδαλισμούς.
Να σημειωθεί ότι αποκατάσταση του θεάτρου τέχνης σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του δήμου και της περιφέρειας για την αξιοποίηση των γειτονικών εγκαταστάσεων της πρώην χαρτοποιίας «Λαδόπουλου» για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη ανάπλαση για τη νότια πλευρά της πόλης.
Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της ανάπλασης των νότιων συνοικιών της πόλης εντάσσονται και τα έργα για την διαμόρφωση των παλαιών σφαγείων σε χώρο δημιουργικής βιομηχανίας, με ειδίκευση στο πατρινό καρναβάλι και την μετατροπή των εγκαταστάσεων των αποθηκών του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού σε εκθεσιακό χώρο.
Φωτογραφίες: AΠΕ-ΜΠΕ