Αυστηρή προειδοποίηση Παυλόπουλου στα Σκόπια: Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα - iefimerida.gr

Αυστηρή προειδοποίηση Παυλόπουλου στα Σκόπια: Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- φωτογραφία sooc.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα προειδοποίηση στα Σκόπια ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει δεκτές αυθαίρετες ερμηνείες όσον αφορά το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, απέστειλε με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσθέτοντας μάλιστα ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει»...

Μία έμμεση αλλά σαφής αναφορά σε δηλώσεις από πλευράς Ζάεφ, που επιμένει ότι η Συμφωνία κάνει αποδεκτή την ύπαρξη Μακεδονικού Εθνους, η άλλες δηλώσεις ,όπως για παράδειγμα ότι θα μπορούσαν να διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία τα «μακεδονικά». Αναφορά που υπονοεί την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα..Εστω και αν οι δηλώσεις ερμηνεύονται σαν μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Ζάεφ να κάμψει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην Βουλή της χώρας του και να πείσει τους εθνικιστές βουλευτές να υπερψηφίσουν- όπως έκαναν στις πρώτες φάσεις της διαδικασίας- τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Οι δηλώσεις διορθώθηκαν εκ των υστέρων αλλά το κλίμα είχε στο μεταξύ βαρύνει.

Εδώ και καιρό άλλωστε κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί με πολύ προσοχή τις δηλώσεις και τις ερμηνείες που επιχειρούν να δώσουν στην Συμφωνία οι γείτονες και έχει επιστήσει την προσοχή για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τυχόν αυθαίρετες ερμηνείες που θα δοθούν στην συμφωνία από την αντισυμβαλλόμενη πλευρά. Εξ ου και σημερινή σαφής προειδοποίηση οτι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι αυθαίρετες.

Τι είπε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

Ως προς την ΠΓΔΜ, ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων. Και εδώ θέλω να τονίσω το εξής, το οποίο είναι σαφές από την πλευρά μας, ιδίως λόγω ορισμένων, εντελώς ανακριβών, δηλώσεων από την πλευρά αξιωματούχων της ΠΓΔΜ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της, ν’ αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες. Άλλωστε, τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει.»

Οι δηλώσεις Ζάεφ που άναψαν φωτιές

Η τελευταία χρονικά δήλωση Ζάεφ που προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα ήταν η αναφορά του στην δυνατότητα η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, μιά έμμεση αναφορά στην ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ είχε πεί:

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τέτοιο πάθος, και αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά ας αναρωτηθούμε: Τι κάναμε εμείς γι' αυτούς σε αυτά τα 27 χρόνια; Ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε κάτι γι' αυτούς; Μέσα από την φιλία και λύνοντας αυτό το πρόβλημα που είχαμε για 27 χρόνια, που ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες, έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την 'μακεδονική' γλώσσα. Μέχρι τώρα απαγορευόταν, ήταν ένα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην 'Μακεδονία'. Έχουμε την δυνατότητα να τους βοηθήσουμε πραγματικά, να ανοίξουμε τα σύνορα».

Μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα για τις δηλώσεις Ζάεφ

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα που ζήτησε την παρέμβαση και του Μάθιου Νίμιτς αλλά και του ΓΓ του ΝΑΤΟ ώστε να υπάρξει διόρθωση. Και πράγματι υπήρξε, με δηλώσεις και ανακοινώσεις που έκαναν αναφορά στις προβλέψεις της Συμφωνίας.

«Δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή: ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις» δήλωσε ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής» υπογράμμιζαν κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων Ζάεφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ