Μία 99χρονη γιαγιά έλαβε μια ερωτική επιστολή από τον πρώην αρραβωνιαστικό της 77 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Φίλις Πόντινγκ έλαβε την χειρόγραφη επιστολή που βρέθηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, μέσα σε ένα φορτηγό πλοίο που την μετέφερε και που βυθίστηκε το 1941.
Το τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει η Πόντινγκ στον αρραβωνιαστικό της, τον Μπιλ Γουόκερ, που υπηρετούσε στην Ινδία, ήταν αυτό στο οποίο αποδεχόταν την πρόταση γάμου που της είχε κάνει, με την ίδια να σκέφτεται πως αφού δεν είχε λάβει απάντηση, ίσως και να το είχε μετανιώσει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Postal Museum (@thepostalmuseum) στις 28 Δεκ, 2018 στις 4:03 πμ PST
Στην επιστολή, ο Γουόκερ της έγραφε πως «έκλαψε από χαρά» όταν έλαβε την απάντησή της στην πρόταση γάμου. «Μακάρι να ήσουν εκεί όταν άνοιξα το γράμμα» έγραφε. «Αν μπορούσες να δεις πόσο χαρούμενο με έκανες, αγάπη μου».
Μέχρι σήμερα, η Πόντινγκ δεν ξέρει αν ο Γουόκερ επέζησε του πολέμου. Συνέχισε την ζωή της και παντρεύτηκε έναν άλλο άνδρα με το όνομα Τζιμ Χολογουέι, με τον οποίο απέκτησε 4 παιδιά. Ο Χολογουέϊ πέθανε αρκετά χρόνια αργότερα και η ίδια ξαναπαντρεύτηκε.
«Δεν νομίζω ότι ο Μπιλ μπορεί να επέζησε από τον πόλεμο, αλλιώς θα είχε έρθει να με βρει» είπε, εξηγώντας πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή της αν είχε λάβει την επιστολή εκείνη την εποχή και είχε ξανασυναντηθεί με τον Γουόκερ.
«Θα είχαμε παντρευτεί. Με αγαπούσε πολύ».
Voices from the Deep from The Postal Museum on Vimeo.
Η επιστολή του Γουόκερ βρέθηκε από ενάλιους αρχαιολόγους που αναζητούσαν ασήμι, αλλά ανακάλυψαν εκατοντάδες προσωπικές επιστολές, οι οποίες αποτελούν πλέον μέρος μιας νέας έκθεσης με θέμα «Φωνές από το Παρελθόν» που πραγματοποιείται στο Ταχυδρομικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Ο επιμελητής του μουσείου Σον Κίνγκσλεϊ δήλωσε: «Είναι η μεγαλύτερη συλλογή επιστολών από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να γράφουν και που βρέθηκαν σε ναυάγιο, οπουδήποτε στον κόσμο. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε διατηρηθεί, αλλά λόγω της απουσίας φωτός και οξυγόνου, διασώθηκαν. Και στο εργαστήριο συντήρησης, αργά και ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται οι λέξεις. Περίπου 700 επιστολές γραμμένες από τις Βρετανικές Ινδίες το 1940».
Η Πόντινγκ έλαβε ένα αντίγραφο της επιστολής για να κρατήσει για τον εαυτό της.