Πυκνώνουν οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις γιορτές και με επίκεντρο τη χρονική στιγμή που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση δρομολογεί τη νομοθέτηση του δεύτερου πακέτου θετικών μέτρων.
Εμμέσως πλην σαφώς, από την κυβέρνηση στρώνουν «χαλί» για τις εθνικές εκλογές εντός του 2019. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η νέα δέσμη πρωτοβουλιών (μετά το πακέτο τη ΔΕΘ) θα λειτουργήσει βοηθητικά για τη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι θα ανακουφίσει μια μεγάλη μερίδα πολιτών από χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και φόρους γενικότερα, βελτιώνοντας παράλληλα την καθημερινότητά τους.
Το διάστημα που ακολουθεί από δω και πέρα άλλωστε είναι εξόχως κρίσιμο για την κυβέρνηση και η πρόκληση της Συμφωνίας θα καθορίσει εν πολλοίς τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για κάλπες. Εξ’ αυτού του λόγου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τη στιγμή που μέσα Ιανουαρίου ο Ζάεφ θα ολοκληρώσει στην ΠΓΔΜ τις συνταγματικές αλλαγές και ο Τσίπρας δεν θέλει να αφήσει άλλο την κατάσταση να σέρνεται. Έντονος είναι ο προβληματισμός συν τοις άλλοιςγια τη στάση Καμμένου και τις επόμενες κινήσεις του.
«Σημαία» ο κατώτατος μισθός και οι 120 δόσεις
Η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Γενάρη θεωρείται «εμβληματική κίνηση για την κυβέρνηση και κατά πληροφορίες θα κυμαίνεται περί τα 50 ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε στο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, αυτός περιλαμβάνει νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ενδεχομένως μέσα στο Φεβρουάριο. Προετοιμάζοντας παράλληλα τις 120 δόσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Εχουμε μπροστά μας 9 μήνες με πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες σε αυτή τη μεταμνημιονιακή φάση, στην οποία μπορούμε να επιταχύνουμε την υλοποίηση θετικών μέτρων ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης» δήλωσε τέλος (kontra) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.