Βενιζέλος: «Πιο εύκολα εμείς πρώτοι, παρά η ΝΔ αυτοδύναμη» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Πιο εύκολα εμείς πρώτοι, παρά η ΝΔ αυτοδύναμη»

Ευάγγελος Βενιζέλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι πιο εύκολο να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ παρά η Νέα Δημοκρατία να πάρει αυτοδυναμία» είπε πριν από λίγο σε κατ' ιδίαν συζήτηση με δημοσιογράφους στην Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η δεξαμενή αναποφάσιστων προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ ενώ η συσπείρωση του κόμματος είναι μόλις 28%. «Φανταστείτε να πάει 50%...» είπε χαμογελώντας ο κ. Βενιζέλος.

Σε ερώτηση αν θα πειστούν οι αναποφάσιστοι να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «στο χέρι μας είναι» και παρέπεμψε στην χθεσινή του ομιλία στο Μίλωνα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά τις επόμενες ημέρες καθώς η σχετική συνταγματική προθεσμία λήγει την Τρίτη.

Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά καταθέτοντας «συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις» όπως τις χαρακτήρισε τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο άμεσων παρεμβάσεων.

«Το πρόβλημα δεν είναι να μην ανέβουν άλλο οι τιμές αλλά να πέσουν» είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι «οι προτάσεις που καταθέσει είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης».

Το πρόβλημα δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά η ακρίβεια>> επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει καθαρά κάτω από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο και του χρόνου προαλείφεται αρνητικός, η μείωση των εισοδημάτων είναι αυτή που δημιουργεί το αίσθημα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις Βενιζέλου απαιτούνται οι εξής πρωτοβουλίες:

Σε επίπεδο θεσμικών και διαρθρωτικών μέτρων:

  • Είναι αναγκαία η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - στην οποία απευθύνομαι με έγγραφο μου - ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα μας. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «γινόμαστε θύματα ενός σκανδάλου που εξελίσσεται μετά την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ, οπότε πολλά τυποποιημένα προϊόντα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές στη χώρα μας απ' ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε έλεγχο ενδοομιλικών συναλλαγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τόνιζε ότι πρέπει να κινηθούν μαζί μας συντονισμένα οι υπηρεσίες της Commission (συμβούλιο καταναλωτών, Επιτροπή ανταγωνισμού, ΡΑΕ, Εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνικών κλπ).
  • Η χώρα θα αξιοποιήσει όλη αυτή την τεχνική βοήθεια προκειμένου να ξερριζωθούν όλες οι στρωβλώσεις της αγοράς (κλειστά επαγγέλματα, τραστ, ενδοομιλικές συναλλαγές κ.ο.κ) σε συνεργασία με ΣΔΟΕ, δημοτική και οικονομική αστυνομία
  • Καθιέρωση και νομοθετικά αποζημίωσης για καταναλωτές που πέφτουν θύματα παραβάσεων του δικαίου περί ανταγωνισμού
  • Νομοθετικά ρυθμίζεται καθεστώς ανοικτών εμπορικών κέντρων, κάτι που θα τονώσει όπως είπε την κίνηση των εμπορικών κέντρων μεγάλων πόλεων και περιφερειακών δήμων

Στην δέσμη των άμεσων παρεμβάσεων ο κ. Βενιζέλος προτείνει:

  • Την καθιέρωση «δείκτη πληθωρισμού του φτωχού» αντί του αόριστου «καλαθιού της νοικοκυράς»
  • Κινητοποίηση της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης με τοπικά σύμφωνα μικροπαραγωγών και λιανεμπόρων ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις μεγάλες αλυσίδες διάθεσης προϊόντων. «Πρέπει να ελεγχθεί η συμπεριφορά των μεγάλων αλυσίδων ως προς την τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια» είπε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος.
  • Χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» την εμπειρία από το περίφημο «κίνημα της πατάτας» και πρότεινε να θεσμοθετηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα μπορούν να διαθέτουν απ' ευθείας τα προϊόντα τους σε λιανέμπορους και καταναλωτές.
  • Σύσταση «αγροτοδιατροφικών συμπράξεων»
  • Ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής καθώς το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αδικαιολόγητα ελλειμματικό. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η ενίσχυση της εσωτερικής πρωτογενούς παραγωγής μπορεί να γίνει σε συνάφεια με τα μέτρα ρευστότητας που ανακοίνωσε χθες. «Αυτό είναι που θα ρίξει τις τιμές» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ