Το 2018 βαίνει προς το τέλος του με απώλειες σημαντικών προσωπικοτήτων που άφησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο το δικό τους σημαντικό αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία.
Μεταξύ των διασημοτήτων που «έφυγαν» το τρέχον έτος, είναι ο μεγάλος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, η σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ, η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν, ο Σταν Λι του Spiderman και τόσων άλλων υπερ-ηρώων της Marvel Comics, ο «μπίτνικ σεφ» Άντονι Μπουρντέν και πολλοί ακόμη.
7 Ιανουαρίου: Φρανς Γκαλ
Η Φρανς Γκαλ ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1960ε ερμηνεύοντας τραγούδια, όπως το «Les Sucettes» του Σερζ Γκενσμπούρ, όμως γνωστή έγινε με την επιτυχία «Poupée de cire, poupée de son», με την οποία το 1965 κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο. Το 1988 κατέκτησε την πρωτιά στα charts πολλών χωρών με την μεγάλη επιτυχία της, «Ella, elle l'a», που εξυμνεί την Έλλα Φιτζέραλντ. Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο στα 70 της χρόνια.
15 Iανουαρίου: Nτολόρες Ο’ Ρίορνταν
H γλυκιά φωνή των Cranberries ήταν επί 13 χρόνια η βασική φωνή και στιχουργός του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος μέχρι τη διάλυσή του, το 2003. Στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα μέχρι το 2009, που το συγκρότημα επανενώθηκε και έκανε περιοδείες σε όλον τον κόσμο. H «θυελλώδης φωνή» όπως την περιέγραψαν οι U2, επηρέασε αμέτρητους μουσικούς. Η μεγαλύτερη επιτυχία της, που χιλιοτραγουδήθηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο ήταν το “Zombie” .
20 Iανουαρίου: Πολ Μποκύζ
Ο επονομαζόμενος «πάπας» της γαλλικής γαστρονομίας είχε τιμηθεί με τρία αστέρια Michelin στη διάρκεια της ζωής του και οικοδόμησε μια αυτοκρατορία αξίας σήμερα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πολ Μποκύζ άνοιξε νέους ορίζοντες στη γαλλική κουζίνα, αναγάγοντας το όνομά του σε διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα, τόσο που το 1989 ο οδηγός Gault et Millau τον ανακήρυξε «μάγειρα του αιώνα» και το 2011 το περίφημο Culinary Institute of America του απένειμε τον τίτλο του «σεφ του αιώνα».
10 Μαρτίου: Hubert de Givenchy
H βιομηχανία της μόδας έγινε φτωχότερη μετά το θάνατο του αριστοκρατικού Γάλλου σχεδιαστή, του κόμητος Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, όπως ήταν το πλήρες όνομά του. Επί μισό αιώνα -από το 1945 έως το 1995- ο μεγάλος μόδιστρος δημιουργούσε πρωτοποριακά αλλά και κλασάτα ρούχα. Η Μαρία Κάλας η Γκρέτα Γκάρμπο, η Γκρέις Κέλι, η Ζαν Μορό, η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ήταν μόνο μερικές από τις διάσημες που τον εμπιστεύθηκαν!
14 Μαρτίου: Στίβεν Χόκινγκ
Ο Βρετανός αστροφυσικός συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών.
Ο καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (1979- 2009) ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ηταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Ο Στίβεν Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Αν και του είχαν πει πως θα πεθάνει στα 23, έφθασε τα 76.
2 Απριλίου: Γουίνι Μαντέλα
Η ζωή της Νομζάμο Γουίνιφρεντ Ζανίουε Μαντικιζέλα συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομα του πρώην μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής, του οποίου υπήρξε σύζυγος επί 38 χρόνια - τα 27 από αυτά εκείνος τα πέρασε στη φυλακή. Μετά τη σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα, τον Αύγουστο του 1962, η Γουίνι έμεινε μόνη με τις κόρες της και διατήρησε ζωντανό τον αγώνα του συζύγου της. Δέχτηκε πιέσεις και απειλές, φυλακίστηκε και η ίδια, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, το σπίτι της δέχτηκε δύο επιθέσεις με βόμβες... Όμως δεν σταμάτησε την αντίσταση και εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), της αιχμής του δόρατος κατά του Απαρτχάιντ. Αλλά δεν έλειψαν και τα σκάνδαλα (διαφθοράς και κακοδιαχείρισης) από τη ζωή της. Ο άνδρας της τη χώρισε επίσημα το 1996, ενώ δεν της άφησε τίποτε στη διαθήκη του.
13 Απριλίου: Μίλος Φόρμαν
Ο γεννημένος στην Τσεχία και βραβευμένος με δύο ΄Οσκαρ σκηνοθέτης υπέγραψε μεγάλες επιτυχίες της 7ης Τέχνης, μεταξύ των οποίων «Στη Φωλιά του Κούκου», «Hair και «Αμαντέους», ενώ είχε διεκδικήσει το βραβείο με την ταινία «Υπόθεση Λάρι Φλιντ». Γιος εβραϊκής καταγωγής δασκάλου μετανάστευσε το 1968 στις ΗΠΑ μετά τη βίαιη καταστολή της «Άνοιξης της Πράγας».
17 Απριλίου: Μπάρμπαρα Μπους και 30 Νοεμβρίου: Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος
Ακόμη και πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ (1989-1993) έναν «πατριώτη και ταπεινό υπηρέτη» της χώρας του. Στη διεθνή σκηνή έγινε κυρίως γνωστός για την «Καταιγίδα της Ερήμου», τον πόλεμο κατά του Ιράκ, που έδιωξε τα στρατεύματα του Σαντάμ Χουσεϊν από το Κουβέιτ. Ο Μπους διέταξε επίσης στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του προέδρου του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα. Ομως, παρά τις επιτυχίες στο εξωτερικό, μια σύντομη ύφεση του κόστισε την επανεκλογή του στα τέλη του 1992, όταν ηττήθηκε από τον Μπιλ Κλίντον. Ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέθανε λίγους μήνες μετά την απώλεια της επί 73 συναπτά έτη γυναίκας του, που διηύθυνε με στεγνό χιούμορ την οικογενειακή δυναστεία και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής Πρώτη Κυρία στην Αμερική.
22 Μαϊου – Φίλιπ Ροθ
Ο Αμερικανός συγγραφέας, που ήταν σχεδόν μόνιμο φαβορί για Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά δεν του απονεμήθηκε ποτέ είχε γράψει πάνω από τριάντα λογοτεχνικά έργα – ανάμεσά τους το «Πατρική Κληρονομιά», «Αμερικανικό Ειδύλλιο», «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ», «Το θέατρο του Σάμπαθ»-. Ο Φίλιπ Μίλτον Ροθ είχε εξυμνηθεί, αλλά και επικριθεί διότι απογύμνωνε τις νευρώσεις και τις εμμονές των Αμερικανών Εβραίων και περιέγραφε με διεισδυτική ματιά τόσο την εμπειρία αυτής της κοινότητας όσο και την αμερικανική κοινωνία.
8 Ιουνίου – Άντονι Μπουρντέν
Ο διάσημος Νεοϋορκέζος σεφ και συγγραφέας, ο «Τζακ Κέρουακ της μαγειρικής», όπως τον αποκαλούσαν, έκανε διάσημο τον όρο «foodie» στις αρχές του 21ου αιώνα. Ταξιδεύοντας ανά την υφήλιο πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές εκπομπές, που εστίαζαν κυρίως στην κουζίνα, τον πολιτισμό και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις χώρες που επισκεπτόταν. Έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 61 ετών, ενώ βρισκόταν στη Γαλλία για γυρίσματα
16 Αυγούστου – Αρίθα Φράνκλιν
Τεράστιες επιτυχίες όπως τα “Respect", "Chain of Fools" και "I Say a Little Prayer" ήταν που καθιέρωσαν την Αρίθα Φράνκλιν ως «βασίλισσα της σόουλ». Με 18 Grammys τιμήθηκε στη διάρκεια της καριέρας της η μεγαλύτερη φωνή της αμερικανικής λαϊκής μουσικής, ενώ το 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock & Roll Hall και το 2009 τραγούδησε στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
18 Aυγούστου – Κόφι Ανάν
Ο Γκανέζος πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ (από το 1997 έως το 2006) και τιμημένος το 2001 με το Νόμπελ Ειρήνης ήταν ο πρώτος υπήκοος χώρας της υποσαχάριας Αφρικής που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999) και η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000), αλλά στις αποτυχίες του συμπεριλαμβάνονται η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η ασυντόνιστη συμμετοχή του ΟΗΕ για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και η αδυναμία επιβολής μίας δίκαιης λύσης στα προβλήματα παράνομης κατοχής στην Παλαιστίνη και την Κύπρο.
25 Αυγούστου - Τζον Μακέιν
Ο Τζον Μακέιν βρισκόταν για 35 χρόνια και πλέον στο πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ, έπειτα από τη σταδιοδρομία του στον στρατό που τερματίστηκε με την αιχμαλωσία του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Έχαιρε μεγάλης υπόληψης μεταξύ ομοϊδεατών και αντιπάλων. Είχε χάσει στις προεδρικές εκλογές του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα και ήταν από τους δριμύτερους εσωκομματικούς επικριτές της πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
6 Σεπτεμβρίου – Μπαρτ Ρέινολντς
Ο σταρ των 70s και των 80s είχε προταθεί τρεις φορές για Όσκαρ. Το 1972 η ταινία Deliverance (Όταν ξέσπασε η βία) τον έκανε διάσημο ενώ ακολούθησαν οι τεράστιες επιτυχίες Smokey and the Bandit (O Aτσίδας και το Λαγωνικό), Cannonball Run με πολλά σίκουελ, το μιούζικαλ Το Καλύτερο Μικρό Πορνείο του Τέξας του 1982 με την Ντόλι Πάρτον.
Όμως τη δεκαετία του 1980 η καριέρα του άρχισε να παίρνει τον κατήφορο και μια σειρά από κακές επενδύσεις, κυρίως σε εστιατόρια και μια ομάδα φούτμπολ της Φλόριντα, τον άφησαν σε κακή οικονομική κατάσταση.
Το 1997 έκανε comeback στη μεγάλη οθόνη υποδυόμενος έναν σκηνοθέτη πορνό στο Boogie Nights, που του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, όμως και πάλι τα πράγματα δεν έφτιαξαν. Το 2014 αναγκάστηκε να δημοπρατήσει πολλά προσωπικά του μεμοραμπίλια, όπως τη Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για το Boogie Nights.
1η Οκτωβρίου – Σαρλ Αζναβούρ
O αρμενικής καταγωγής «Φρανκ Σινάτρα της Γαλλίας» είχε ερμηνεύσει περισσότερα από 1.000 τραγούδια, (παγκόσμιες επιτυχίες το La Boheme, το La Mamma και το «Μεσιέ Καρνιμπάλ» ) επί το πλείστον στη γαλλική, καθώς και πολλά στην αγγλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Είχε κάνει πολλές περιοδείες εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, ΗΠΑ και Καναδά, Αρμενία, Αίγυπτο, καθώς και στην Άπω Ανατολή. Παράλληλα είχε λάβει μέρος σε περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες ενώ υποστηρίζεται ότι έχουν πουληθεί περίπου 100.000.000 δίσκοι του. Μεταξύ των πολλών σπουδαίων τραγουδιστών που είχε συνεργαστεί κατά καιρούς συμπεριλαμβάνεται και η δικιά μας Νάνα Μούσχουρη. Το 1998 το CNN τον συμπεριέλαβε στην τριάδα των μεγαλύτερων τραγουδιστών του αιώνα μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντύλαν.
6 Οκτωβρίου – Μονσερά Καμπαγιέ
Η Καταλανή υψίφωνος θεωρείτο η τελευταία μεγάλη ντίβα της όπερας. Από την αρχή της καριέρας της το 1956 στη Βασιλεία έκανε πάνω από 4.000 εμφανίσεις. Αλλά στο διεθνές στερέωμα έγινε κυρίως γνωστή το 1965 ερμηνεύοντας τη Λουκρητία Βοργία του Ντονιτσέτι στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Η Moνσερά Καμπαγιέ απέκτησε διεθνή φήμη το 1987 όταν έπειτα από επιθυμία της ΔΟΕ ηχογράφησε το τραγούδι "Barcelona", ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Η πόλη καταγωγής της Καμπαγιέ, η Βαρκελώνη, αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το τραγούδι και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα δυο επίσημα τραγούδια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.
15 Οκτωβρίου – Πωλ Άλεν
Ο συν-ιδρυτής της Microsoft Corp. Πολ Άλεν, ήταν που είχε πείσει τον συμμαθητή του, Μπιλ Γκέιτς, να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ για να ξεκινήσουν αυτό που έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο. Αποχώρησε από την Microsoft το 1983, μετά από έναν καβγά με τον Γκέιτς, αλλά το μερίδιό του από την αρχική τους συνεργασία του επέτρεψε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ξοδεύοντας τα δισεκατομμύρια δολάριά του σε γιοτ, έργα τέχνης, ροκ μουσική, αθλητικές ομάδες, ακίνητη περιουσία και την έρευνα για τις εγκεφαλικές παθήσεις.
12 Noεμβρίου – Σταν Λη
Ο άνθρωπος που δημιούργησε μερικούς από τους πιο γνωστούς σούπερ ήρωες της Marvel, ανάμεσά τους ο Spiderman, οι Fantastic Four, ο Deredevil και οι X-Men ήταν γιος μεταναστών από τη Ρουμανία. Ο Σταν Λι έδωσε νέα πνοή στη βιομηχανία των κόμικς με τους χαρακτήρες του καταφέρνοντας ως συγγραφέας και εκδότης, να «μπλέξει» τις ιστορίες των σούπερ ηρώων, δημιουργώντας έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο για παράδειγμα ο Iron Man μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Fantastic Four.
26 Nοεμβρίου – Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Κάτοχος δύο Όσκαρ (για τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα») ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του '70.
Στην αρχή ήθελε να γίνει ποιητής, όπως ο πατέρας του, όμως μετέπειτα αναθεώρησε.Διακρίθηκε με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία.
Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του Πιερ Πάολο Παζολίνι πριν αρχίσει να σκηνοθετεί ο ίδιος δίνοντας και κάποια αριστουργήματα, όπως ο πολυδιάστατος Κομφορμίστας, αλλά και και το αμφιλεγόμενο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι».