Ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα όλων των εποχών, οι «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica) του Νεύτωνα, παραλίγο να μην κυκλοφορήσει ποτέ, εξαιτίας μιας λάθος εκτίμησης της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου.
Πριν από 300 περίπου χρόνια, η Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου, δέχτηκε να τυπώσει το βιβλίο των Τζον Ρέι και Φράνσις Γουίλομπι με τίτλο «Historia Piscium» («Ιστορία των Ψαριών»), στο οποίο οι δύο επιστήμονες περιγράφουν λεπτομερώς τα ψάρια κατατάσσοντάς τα σε ομοταξίες και τάξεις.
Το βιβλίο δεν είχε απήχηση στο κοινό και πούλησε ελάχιστα αντίτυπα, με αποτέλεσμα η Βασιλική Εταιρία να φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μόλις 26 χρόνια μετά την ίδρυσή της, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα ήταν σε θέση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να υποστηρίξει την έκδοση του αριστουργήματος του Νεύτωνα.
Ευτυχώς για όλους, η έκδοση του «Principia», στο οποίο περιλαμβάνονται οι τρεις νόμοι της κίνησης και ο νόμος της παγκόσμιας έλξης, τράβηξε την προσοχή του αστρονόμου Έντμοντ Χέιλι, υπαλλήλου τότε της Βασιλικής Εταιρίας, ο οποίος συγκέντρωσε τα χρήματα που απαιτούνταν για την έκδοση του τρίτομου έργου, το 1687.
Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι αφού τελικά εξέδωσε το «Principia», η Εταιρία ενημέρωσε το Χέιλι ότι δεν μπορούσε πλέον να καταβάλλει το μισθό του και για αυτό θα τον πλήρωνε σε αντίτυπα του «Historia Piscium» που έμειναν στο ράφι.