Οι επικεφαλείς της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πίσω από τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως η βόμβα στον ΣΚΑΪ και το χτύπημα στον Αγιο Διονύσιο, κρύβεται μια επικίνδυνη ομάδα τρομοκρατών που συντονίζει την δράση των υπολοίπων και η οποία επιλέγει τους στόχους και το πότε θα γίνουν οι επιθέσεις.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για πρόσωπα γνωστά, αφοσιωμένα στην ένοπλη δράση, με παρελθόν και δεσμούς με τον κύκλο της ένοπλης βίας των προηγούμενων δεκαετιών. Πρόσωπα τα οποία ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την ιδέα ότι ο κύκλος της ένοπλης δράσης έληξε με την εξάρθρωση της 17Ν..
Η συγκεκριμένη ομάδα πιστεύει ότι οι σημερινές πολιτικές συνθήκες ευνοούν την αναβίωση οργανώσεων ένοπλης βίας και εκτιμά ότι μπορεί να κάνει παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις λόγω της κρίσης και της απονομιμοποίησης των πολιτικών κομμάτων λόγω των μνημονίων. Ετσι εκτιμά ότι βάζοντας βόμβες σε στόχους υψηλού συμβολισμού- όπως σε ΜΜΕ και ναούς θρησκευτικής πίστης, ικανοποιεί ένα αίσθημα αγανάκτησης μερίδας της κοινής γνώμης που βλέπει υποτίθεται με ικανοποίηση οτιδήποτε πλήττει το σύστημα.
Αστυνομικές πηγές μελετώντας τα ευρήματα, τον τρόπο δράσης και τον επαγγελματισμό της πρόσφατης επίθεσης κατά του ΣΚΑΪ , θεωρούν βέβαιο ότι εκτός από τη συντονιστική ομάδα που είναι η ηγεσία της νέας γενιάς τρομοκρατών, λειτουργούν τουλάχιστον άλλες δύο ομάδες που αναλαμβάνουν την εκτέλεση και την προετοιμασία των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Η επιχειρησιακή ομάδα συγκροτείται- εκτιμά η αντιτρομοκρατική- από έμπειρα πρόσωπα ηλικίας άνω των 35 ετών που είχαν επαφή με τα πρώτα χρόνια, τα πρόσωπα και τις παλιές ομάδες της ένοπλης δράσης στην Ελλάδα και από τότε παραμένουν εγκλωβισμένα στις ίδιες ιδεολογικές αναφορές. Μοναδική τους αντίληψη είναι η τυφλή βία και η εκδίκησης.
Οσον αφορά το προφίλ τους, στελέχη της Ασφάλειας πιστεύουν οτι πιθανότατα πρόκειται για άτομα που έχουν παρελθόν με τις Αρχές, μπορεί να έχουν περάσει και ένα διάστημα στις φυλακές, ζούν απομονωμένα αν όχι σε καθεστώς παρανομίας και σχεδόν όλοι είναι άνεργοι και συντηρούνται από παράνομες ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου.
Μαζί τους «δουλεύει» και μια ομάδα νεαρότερων σε ηλικία ατόμων που αναλαμβάνουν βοηθητικές εργασίες, δηλαδή να κλέβουν και να κρύβουν αυτοκίνητα. Αυτοί είναι που προετοιμάζουν τις επιχειρήσεις. Επίσης θεωρείται βέβαιο οτι υπάρχει και ένα είδος μηχανισμού επιμελητείας που προσφέρει κάλυψη, στέγη και φροντίζει για την αγορά και την αποθήκευση των υλικών που χρησιμοποιούνται για τις ένοπλες επιθέσεις.
Οι Αρχές υπολογίζουν ότι το σύνολο των ατόμων που μετέχουν στις διάφορες ομάδες δεν ξεπερνάει τα 50 άτομα. Προτιμούν τους εγχώριους στόχους για να μην προκαλέσουν την εμπλοκή στις έρευνες ξένων μυστικών υπηρεσιών- όπως συνέβη με την 17Ν- και οτι παίρνουν μέτρα για να μην υπάρχουν θύματα από τις ενέργειές τους, αν και φυσικά πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος για θύματα σε τέτοιους είδους επιθέσεις.
Αφοσιώνονται έτσι σε εγχώριους «διακεκριμένους» στόχους, αποφεύγουν τους ξένους επειδή γνωρίζουν ότι ερεθίζουν ισχυρές υπηρεσίες ασφαλείας και γενικώς δίδουν μεγάλη σημασία στα μέτρα προφύλαξης, ώστε να αποφύγουν ανεπιθύμητες επαφές με τις Αρχές ή με παρατηρητικούς πολίτες. Στην Αντιτρομοκρατική εκτιμούν επίσης ότι για την ώρα έχουν επιλέξει να μην έχουν θύματα από τις ενέργειές τους, αν και το «ατύχημα» παραμονεύει σε τέτοιου επιπέδου βομβιστικές ενέργειες.
Ηδη από την στιγμή της επίθεσης στον ΣΚΑΪ οι αρχές ασφαλείας προειδοποιούσαν οτι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα χτυπήματα, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί την αναδιοργάνωσης της Αντιτρομοκρατικής.
Για την ύπαρξη μιας νέας γενιάς τρομοκρατών είχε κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις άδειες που δίδονται στον Δημήτρη Κουφοντίνα, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο ουσιαστικός ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών.