Ασάνζ: «Πήγα στο κρεβάτι με το Κρεμλίνο» - iefimerida.gr

Ασάνζ: «Πήγα στο κρεβάτι με το Κρεμλίνο»

Russia Today
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν που ήταν «κόκκινο πανί» για την Ουάσινγκτον ο Τζούλιαν Ασάνζ, ήρθε και η πρώτη εκπομπή του στο κανάλι του Κρεμλίνου, το Russia Today (RT), που εξόργισε τις ΗΠΑ καθώς ο ιδρυτής του Wikileaks αποκάλεσε τον Χασάν Νασ ράλα, τον αρχηγό της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, «μαχητή της ελευθερίας που πολέμησε εναντίον της ηγεμονίας των ΗΠΑ».

Η εκπομπή ικανοποίησε το ρωσικό κανάλι, καθώς ο Νασράλα είχε έξι χρόνια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Ο χαρακτηρισμός όμως που απέδωσε ο Ασάνζ στον ηγέτη της Χεζμπολάχ ήταν μάλλον αυτοαναφορικός, αφού σαν σκοπό είχε να υπενθυμίσει τον δικό του αγώνα μέσω των Wikileaks ώστε να αποκαλύψει τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ασάνζ δέχθηκε τις περισσότερες επικρίσεις για το γεγονός ότι συνεργάζεται με το Russia Today, το οποίο είναι κρατικό και ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Οι τιμητές σχολιάζουν πως ο ιδρυτής του Wikileaks έγινε ένα πιόνι του Κρεμλίνου στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης.

«Eχει άραγε διαβάσει τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Wikileaks και στα οποία η Ρωσία του Πούτιν παρουσιάζεται ως "ένα μαφιόζικο κράτος";» αναρωτήθηκε ο Λιουκ Χάρντινγκ στη βρετανική «Guardian», ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση των δυτικών διανοουμένων να εξαπατώνται από τη Μόσχα (Μπέρναρντ Σο, Χ. Τζ. Γουέλς, Αντρέ Ζιντ).

Από την άλλη, ο Ασάνζ δεν έχει και πολλά περιθώρια επιλογών. Η οργή των ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις του τον έχει κάνει παρία. Εταιρείες όπως η Visa, η Mastercard και η PayPal έχουν μπλοκάρει τις δωρεές προς το Wikileaks, με αποτέλεσμα να βρίσκεται χωρίς χρήματα στη Βρετανία, περιμένοντας την οριστική απόφαση για το αν θα εκδοθεί ή όχι στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα – ο ίδιος τονίζει πως διώκεται για πολιτικούς λόγους, με προτροπή των ΗΠΑ.

«Να ο Τζούλιαν Ασάνζ, εχθρός μαχητής, ένας προδότης, που πάει στο κρεβάτι με το Κρεμλίνο και παίρνει συνέντευξη από τρομερούς ριζοσπάστες», σχολία σε ο ίδιος, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για τον εργοδότη που επέλεξε.

«Νομίζω ότι η επίθεση είναι αρκετά κοινότοπη. Η συντακτική ελευθερία μας είναι πλήρης», σχολίασε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ