Κατ΄ευθείαν στα βαθιά θα πέσει η επόμενη κυβέρνηση αφού πέρα από τις περικοπές των 11,5 δισ ευρώ θα πρέπει να χειριστεί και επικοινωνιακά τις ανατροπές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και στους φόρους που επιβαρύνουν προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητα, φέρνει το Νέο Μνημόνιο, ανατροπές που θα πρέπει να έχουν γίνει νόμος του Κράτους το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.
Η υποχρέωση που απορρέει από τη νέα δανειακή σύμβαση έχει να κάνει με την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κάτι που συνεπάγεται μεταξύ άλλων λιγότερα κλιμάκια στη φορολογική κλίμακα, την εξάλειψη φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων φορολόγησης, την απλοποίηση του πλαισίου του ΦΠΑ δηλαδή λιγότερους συντελεστές, την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων με ενοποίηση φόρων και τελών αλλά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές.
Τι «συστήνει» το ΔΝΤ
Ενδεικτικές της πίεσης που θα δεχθεί η νέα κυβέρνηση από τη Τρόικα, κατά το στάδιο της οριστικοποίησης των διατάξεων του νέου Φορολογικού, είναι οι συστάσεις που έχει κάνει το ΔΝΤ στη πολυσέλιδη Έκθεση που παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές στο τέλος του 2011.
Το Ταμείο επισημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει άμεσα καμία μείωση συντελεστών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, προτείνει κλίμακα με μόλις τρία ή τέσσερα κλιμάκια και μετατροπή του αφορολογήτου των 5.000 σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου, ενώ θεωρεί ότι η επιβεβλημένη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να αντισταθμιστεί από την αύξηση των έμμεσων φόρων ή των φόρων στα ακίνητα. Όσον αφορά στο ΦΠΑ συστήνει την άμεση μετάταξη αγαθών- υπηρεσιών από το 6,5% στο 13% με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 590 εκατ. ευρώ, τη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου με όφελος για τον Προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ, την επιβολή βραχυπρόθεσμα ενιαίου συντελεστή 19% εκτός του Τουρισμού, καθώς και την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών.
Οι αναλυτές του Ταμείου συστήνουν, επίσης, ετήσια αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και μείωση του φόρου μεταβίβασης, την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, μεγαλύτερη φορολόγηση των μεταχειρισμένων Ι.Χ., μεγαλύτερη φορολόγηση στο καπνό (στριφτά τσιγάρα), μεσοπρόθεσμα αύξηση στο 20% από 10% του φόρου σε καταθέσεις- ομόλογα, καθώς και αύξηση στο 25% από 20% του συντελεστή για τις Ομόρρυθμες εταιρίες.
Τι προτείνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου
Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαβούλευσης με φορείς και κόμματα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν σε ένα πλαίσιο εισηγήσεων προς τη νέα κυβέρνηση, που προαναγγέλλει επώδυνες επιβαρύνσεις. Όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος, στο τραπέζι είναι η μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε πέντε κάτι που θα φέρει επιπλέον φόρους στα εισοδήματα από 11.000 έως 21.000 ευρώ, η κατάργηση του ανώτατου συντελεστή 45%, η αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από επιδόματα προς τους ασθενέστερους, η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Για τα ακίνητα προτείνεται η ενοποίηση των φόρων με την ενσωμάτωση του Τέλους που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, η εξομοίωση εμπορικών- αντικειμενικών αξιών με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η μείωση των συντελεστών των φόρων μεταβίβασης και κατοχής. Οι υπηρεσίες του υπουργείου εισηγούνται τη διατήρηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 20% για όλους τους τύπους επιχειρήσεων.