Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος από την Κύπρο, όπου βρέθηκε προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ.
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε αρχικά την πεποίθηση ότι «αφήσαμε μία εποχή οικονομικής κρίσης και περνάμε σε μία περίοδο μεγάλης ασφάλειας», χάρις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «που άντεξε την επίθεση που δέχτηκε όλη η Ελλάδα, όλο το Έθνος, από την πλευρά των δανειστών».
«Αντέξατε, κρατήσατε ψηλά την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας και παράλληλα καταφέρατε η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής να δημιουργήσει άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.
Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της από την Κύπρο και την ένταση που υπάρχει με την Τουρκία και τα πολεμικά της πλοία, σχολίασε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχε μόνο τη μόνιμη συνοδεία της Ελλάδος, δηλαδή την ΕΛΔΥΚ και το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά ήρθαν και οι συμμαχικές δυνάμεις για να στείλουν ένα μήνυμα “να αφήσουν ήσυχη την Κύπρο να προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού της πλούτου”. Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα», επισήμανε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα ειρηνική, εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να έχουμε την ειρήνη, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα απόλυτα σαφές προς τους πάντες: όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε. Αυτό δεν είναι απειλή προς κανέναν, δεν είναι λεονταρισμός, είναι η άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας, του δικαίου», υπενθύμισε.
Περαιτέρω σχολίασε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν τους Έλληνες και το Έθνος. Αυτή είναι η δύναμή μας. Ενωμένος ο ελληνισμός ποτέ δεν απέτυχε. Μόνο όταν μπήκε μέσα μας η διχόνοια, τότε κατάφεραν να μας πλήξουν, για λίγο. Γιατί για λίγο καιρό ξαποσταίνει η Ελλάδα και ξανά για τη δόξα τραβά».
«Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια κοινή μοίρα. Είμαστε ένα έθνος σε δύο διαφορετικές χώρες», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος και εξέφρασε την ικανοποίηση του «που αυτά τα χρόνια μπορέσαμε, πέραν της παρουσίας της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, να προχωρήσουμε σε ορισμένα πολύ απλά, αλλά συμβολικά μηνύματα.
Κάποιοι, στα περάσματα της πρόσφατης ιστορίας, θέλησαν να αποκόψουν τον κυπριακό ελληνισμό από τον κορμό του έθνους. Δεν ήθελαν να αναλάβουν ευθύνες. Όμως, ο ενιαίος αμυντικός χώρος δεν βρίσκεται ούτε σε πολεμικά σχέδια ούτε σε πολεμικές αποφάσεις. Βρίσκεται στην καρδιά κάθε παλικαριού και κάθε λεβέντισσας της ΕΛΔΥΚ. Σε αυτούς που έπεσαν, σε εσάς που είστε εδώ και σε αυτούς που μπορεί να χρειαστεί να πέσουν αύριο», συνέχισε.
Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι «έκανα αυτόν τον μικρό απολογισμό, γιατί μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στη Κύπρο με την ιδιότητα του υπουργού. Εάν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από την κυβέρνηση. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς».
Καταλήγοντας ο κ. Καμμένος προέτρεψε τα στελέχη «να είστε ενωμένοι, να μην εμπλακείτε ποτέ σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική και να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν το έθνος».
Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε επίσης και τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που βρίσκεται εν όρμω στο λιμάνι της Λάρνακας, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.