Οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους τουρίστες το 2019 - iefimerida.gr

Οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους τουρίστες το 2019

To Φόριν Όφις προειδοποιεί να αποφεύγονται τα αεροπορικά ταξίδια από και προς το Σαρμ ελ Σέιχ (Φωτογραφία αρχείου: AP/Hussein Talal)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με χάρτη της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου International SOS and Control Risks είναι σχετικά ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Τουλάχιστον πολύ περισσότερο από την Αφρική και την Ασία, όπου βρίσκονται οι περισσότερες χώρες που είναι επικίνδυνες για τους τουρίστες.

Στο χάρτη οι χώρες διαχωρίζονται χρωματικά σε τέσσερις κατηγορίες επικινδυνότητας: πολύ υψηλή, υψηλή, μεσαία και χαμηλή.

Οι πιο επικίνδυνες χώρες για τουρισμό βρίσκονται σε Αφρική, Ασία και κεντρικη Αμερική (Πηγή: International SOS and Control Risks)

Αξιοποιώντας και αυτή την ανάλυση οι αρμόδιες υπηρεσίες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και της Κοινοπολιτείας (FCO) συμβουλεύουν τους Bρετανούς πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν επισκέπτονται συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Αίγυπτος: πολύ υψηλός κίνδυνος

Ισλαμιστές εξτρεμιστές εξαπολύουν συχνά επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά (Φωτογραφία: ΑΡ)

To FCO προειδοποιεί για τον πολύ υψηλό κίνδυνο στη βόρεια περιοχή της χερσονήσου του Σινά, λόγω της σημαντικής αύξησης της εγκληματικής δραστηριότητας και των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας, που έχουν προκαλέσει πολλά θύματα, ενώ καλεί να αποφεύγονται τα αεροπορικά ταξίδια -εκτός από τα απολύτως αναγκαία- από και προς το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα (ειδικά μετά τη συντριβή τον Οκτώριο του 2015 πτήσης προς την Αγία Πετρούπολη).

Συρία: πολύ υψηλός κίνδυνος

Οι μάχες συνεχίζονται σε περιοχές της Συρίας, κυρίως στα ανατολικά (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ειδική μνεία στη Συρία, που εξακολουθεί να σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο με τους πάνω από 470.000 νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων προφανώς δεν χρειαζόταν, αλλά το FCO επισημαίνει σε όσους θα αποτολμούσαν ένα ταξίδι εκεί ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη με υψηλά επίπεδα βίας, που περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις με βαρέα όπλα, πυροβολικό, άρματα μάχης και αεροσκάφη και επιθέσεις με χημικά

Μάλι: πολύ υψηλός κίνδυνος
Το Μάλι στη δυτική Αφρική παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Νοέμβριο του 2015 λόγω της δράσης ισλαμιστών εξτρεμιστών και σύμφωνα με το FCO τρομοκράτες είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν τις τυφλές επιθέσεις σε πολυσύχναστα σημεία που επισκέπτονται τουρίστες-ακόμη και στην πρωτεύουσα Μπαμακό-.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν συχνά κατά ισλαμιστικών πυρήνων στο Μάλι (Φωτογραφία: ΑΡ)

Μετά την στρατιωτική παρέμβαση Γαλλίας και Αφρικανικής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2013 στο Μάλι ο κίνδυνος επιθέσεων αντιποίνων κατά δυτικών συμφερόντων, ή απαγωγών δυτικών πολιτών παραμένει πολύ υψηλός, ενώ πρόσφατα έγιναν βομβιστικές επιθέσεις στο Γκάο, το Κιντάλ και το Τιμπουκτού.

Λιβύη: πολύ υψηλός κίνδυνος

To FCO προειδοποιεί να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την πτώση του Καντάφι, ενώ δραστηριοποιούνται παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Κάιντα.

H κατάσταση παραμένει χαοτική στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

«Τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν τα χτυπήματα στη Λιβύη. Στις 2 Μαϊου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και πολλά ακόμη τραυματίστηκαν μετά από επίθεση στα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στην Τρίπολη, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου μια τρομοκρατική επίθεση στην Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου στην ίδια πόλη προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη», υπενθυμίζει.

Χώρες υψηλού κινδύνου

Υπάρχουν όμως και χώρες που αν και το επίπεδο απειλής δεν είναι το ύψιστο, παραμένει όμως υψηλό, χώρες όπου είναι συχνές οι βίαιες διαδηλώσεις, αυξημένη η εγκληματικότητα και η δράση τρομοκρατικών πυρήνων, όπου παρατηρούνται συχνά κρούσματα σεχταριστικής ή ρατσιστικής βίας με περιοχές που δεν μπορούν να επισκεφθούν αλλοδαποί.

Τουρκία: υψηλός κίνδυνος (και μέτριος σε κάποιες περιοχές)

Το FCO επισημαίνει τους κινδύνους στην Τουρκία από την ασταθή πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα σε γειτονικά κράτη, εξ’ ου και καλεί τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τις επισκέψεις κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Υπογραμμίζει ακόλμη ότι «οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας, αλλά και στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι επιθέσεις είναι πιθανότερο να έχουν στόχο το τουρκικό κράτος, αμάχους και διαδηλώσεις. Αλλά είναι πιθανό κάποιες επιθέσεις να στοχοποιήσουν και δυτικά συμφέρονται και τουρίστες από δυτικές χώρες, ειδικά στις μεγαλουπόλεις».

Μεξικό – υψηλός κίνδυνος

Αν και το FCO επισημαίνει ότι ορισμένες περιοχές στο Μεξικό δεν κινδυνεύουν από τη βία, προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και εστιάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές... Ξεσπάσματα βίας με πολιτικά κίνητρα μπορεί να συμβούν σ’ ολόκληρη τη χώρα, με πρόσφατη αύξηση στις πολιτείες του Γκερέρο και της Πόλης του Μεξικό.»

Τυνησία: υψηλός/μέτριος κίνδυνος

Αν και το Φόριν Όφις έχει άρει την ταξιδιωτική απαγόρευση στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της Τυνησίας, κυρίως τους παραθαλάσσιους, υπάρχουν περιοχές που το FCO συμβουλεύει να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς παραμένει υψηλός ο κίνδυνος τρομοκρατικών χτυπημάτων . «Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Sousse τον Ιούνιο του 2015 κατά τουριστών η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις τυνησιακές Αρχές... Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τα μέτρα ασφάλειας σε μεγάλες πόλεις και τουριστικά θέρετρα. Αλλά τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να κάνουν επιθέσεις...», σημειώνεται στην ταξιδιωτική οδηγία.

Οι ασφαλέστερες χώρες για ταξίδια

Η Ελλάδα μαζί με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κρίνονται «χαμηλού ρίσκου», αλλά η χαμηλότερη κατηγορία είναι εκείνη που η απειλή θεωρείται «ασήμαντη», με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα, ασήμαντη πολιτική βία, ταραχές, αποτελεσματικές δυνάμεις ασφαλείας, καλές υποδομές, υπηρεσίες μεταφορών, σπάνιες απεργίες κτλ.

Και σ’ αυτή την κατηγορία μόνον έξι χώρες εντάσσονται: Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ελβετία και Σλοβενία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ