Είναι υποχρέωση της χώρας να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και προφανώς θα το κάνει η κυβέρνηση, δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί. «Από τις δημόσιες δηλώσεις μελών του ελληνικού κοινοβουλίου προκύπτει ότι υπάρχει η πλειοψηφία», είπε αναφερόμενος στις 151 ψήφους που χρειάζεται η κυβέρνηση.
«Πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα για τη χώρα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αν δεν υπάρξει λύση- και το λέω προς αυτούς που λένε να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία- ότι για όλη τη διεθνή κοινότητα θα μείνει σκέτο το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Δεν θα υπάρχει το στοιχείο της αλλαγής του ονόματος και των δεσμεύσεων που σταματούν τους αλυτρωτισμούς», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι όποιος δεν επιλέγει τώρα τη συμφωνία, επιλέγει να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Σε ερώτηση για την κοινή επιστολή 22 μητροπολιτών της Μακεδονίας κατά της συμφωνίας, απάντησε:
«Να μελετήσουν την ίδια τη συμφωνία. Παρότι δεν κάνουν ούτε εσωτερική, ούτε εξωτερική πολιτική, τους λαμβάνω σοβαρά υπόψη. Να πάρουν την ιστορική ευθύνη να πουν τι προτείνουν. Αν προτείνουν παράταση της εκκρεμότητας, πλέον αυτό δεν υπάρχει όπως υπήρχε για 25 χρόνια. Πλέον, την επόμενη ημέρα όλη η διεθνής κοινότητα θα προσχωρήσει στην άποψη ότι υπάρχει “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».
Εξαιτίας της ανησυχίας για τα ενεργειακά η ένταση με Τουρκία
Σε ό,τι αφορά την αναζωπύρωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στην ανησυχία της Αγκυρας για τα ενεργειακά.
Οταν ρωτήθηκε για τη σκληρή δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, απάντησε: « Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να την ερμηνεύσω. Είμαι σίγουρος ότι, με το μέτρο της ευθύνης που έχει αποδείξει ότι έχει, θεώρησε ότι πρέπει να μιλήσει με τέτοιο αυστηρό τόνο».
Σε ό,τι αφορά την δήλωση του Πάνου Καμμένου και το αν φοβάται ένα «θερμό» επεισόδιο, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Προσωπικά δεν είμαι απαισιόδοξος. Θεωρώ ότι όσο τακτικά και με αυστηρότητα και συνέπεια επαναλαμβάνουμε σε όλα τα επίπεδα την προϋπόθεση της τήρησης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, δεν θα υπάρξει κίνδυνος. Είναι σαφές ότι η όποια αναθέρμανση σε αυτή τη φάση αυτών των λεκτικών αψιμαχιών καταρχήν, γιατί υπάρχουν και υπερπτήσεις, εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία που υπάρχει στη γείτονα χώρα για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής».