Συρρίκνωση του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά δύο δισ., δηλαδή κατά 7%, μέχρι το τέλος του 2013, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. προβλέπει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Μάλιστα, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθεντα, η μείωση του ενεργητικού θα μπορούσε να φθάσεις ακόμη και στο 10%, προκαλώντας μείωση 1,4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το ΔΝΤ αναμένει ότι η απομόχλευση των τραπεζών θα γίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μέσω της πώλησης χρεογράφων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους, ενώ εκτιμά ότι θα γίνει κατά το ένα τέταρτο με τη μείωση των δανείων τους.
Αν και το Ταμείο αναγνωρίζει ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών πρέπει να συρρικνωθούν μετά τις χρηματοπιστωτικές υπερβολές κατά την περίοδο πριν από την κρίση, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος «μίας ταυτόχρονης και μεγάλης κλίμακας απομόχλευσης» θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια και ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και εκτός αυτής.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι αν βελτιωθεί η πολιτική από την πλευρά της Ευρώπης, η μείωση του ενεργητικού των τραπεζών θα περιοριζόταν στο 6% και θα αυξανόταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 0,6%.
Αν, από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, το ενεργητικό των τραπεζών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10%, προκαλώντας μία μείωση 1,4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μία παγκόσμια μείωση των πιστώσεων, καθώς η ένταση θα μεταδοθεί στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω της αγοράς παραγώγων και πωλήσεων «κοψοχρονιά» ενεργητικού των τραπεζών.
Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για το μέγεθος της απομόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών ήρθε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), με την οποία καλούσε την Ευρωζώνη να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της. «Η μερική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιους πόρους πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Στο βαθμό που αυτή θα οδηγούσε σε αύξηση των πιστώσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, θα μπορούσε εύκολα να αποσβέσει η ίδια το κόστος της, περισσότερο από ότι σε σχέση με τα περισσότερα άλλα δημοσιονομικά μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.