Τις λεπτομέρειες για τις προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στη συνάντηση που θα έχει με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι οι 15.000 προσλήψεις θα γίνουν χωρίς γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση προβλέπει ότι το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή, 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021, ούτως ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Το σύστημα διορισμού θα βασίζεται στους εξής άξονες:
1) Η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων.
2) Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.
3) Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:
- Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προϋπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία. Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην Ειδική Αγωγή όσο και γενικότερα.
- Τα ακαδημαϊκά προσόντα.
- Τα κοινωνικά κριτήρια.
«Κόκκινες» και «πράσινες» σχολές
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο νέο σύστημα που θα ισχύει για την ένταξη στα πανεπιστήμια. Ειδικότερα, θα υπάρχουν σχολές που ανάλογα με τη ζήτηση θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό.
Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους. Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με τον βαθμό του εθνικού απολυτηρίου.
Οταν το κόκκινο θα γίνεται πράσινο
Προσοχή χρειάζεται, καθώς οι σχολές της κάθε «κατηγορίας» μπορούν να αλλάζουν. Ειδικότερα, μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει πράσινο χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Αυτό θα κρίνεται βέβαια από τη ζήτηση των υποψηφίων.
Όσον αφορά στον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών -σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός- «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Ειδικότερα, η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.λπ.).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην Ειδική Αγωγή το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38.000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.
Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξής τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα, ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).
Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για τον διάλογο Πολιτείας - Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.