Η Facebook Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έδωσε σε ορισμένες εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους, μετά το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μεγαλύτερη πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών.
Η εφημερίδα έγραψε ότι το Facebook επέτρεπε στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων χρηστών του χωρίς τη συγκατάθεσή τους, επικαλούμενη έγγραφα από το 2017.
"Καμία από αυτές τις συνεργασίες ή τις λειτουργίες δεν παρείχε στις εταιρείες πρόσβαση σε πληροφορίες χωρίς την άδεια των ανθρώπων, ούτε παραβίαζε την ρύθμισή μας του 2012 με την FTC", γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαμιλτιάδης διευθυντής πλατφορμών προγραμματιστών και προγραμμάτων σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο.
Το Facebook παρείχε επίσης σε εταιρείες, όπως το Netflix και το Spotify, την δυνατότητα να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα χρηστών και επέτρεπε στην Amazon να εξασφαλίζει τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας χρηστών μέσω των φίλων τους, επισημαίνουν οι New York Times.
Το Facebook διευκρίνισε ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.
Η εταιρεία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες "θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξακάθαρα συνδεθεί (sign in) στο Facebook" προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου.
Το Facebook ανακοίνωσε ότι τερμάτισε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τους τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Βρετανός βουλευτής κοινοποίησε έγγραφα που αποκάλυπταν ότι το Facebook προσέφερε σε ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Netflix και της Airbnb, πρόσβαση σε στοιχεία για τους φίλους χρηστών τα οποία δεν διέθετε στις περισσότερες άλλες εφαρμογές το 2015.