Μετά τις κόντρες και τη σκληρή αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ξανά, αυτή τη φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τελικά η Βασιλική Θάνου υπερψηφίστηκε από την επιτροπή της Βουλής ως νέα πρόεδρος της αρχής ανταγωνισμού. Πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπερψηφίστηκε από την Ένωση Κεντρώων και από τη Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Αρνητικά ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.
Σφοδρή επίθεση Βορίδη και Βενιζέλου
Η ακρόαση της Βασιλικής Θάνου ξεκίνησε με σφοδρή επίθεση από τον Μάκη Βορίδη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με συγχαρητήρια από τον Γιάννη Δραγασάκη στη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού πριν καν υπάρξει έγκριση για τον διορισμό της, αλλά και με την ίδια τη Βασιλική Θάνου να απαντάει στην αντιπολίτευση ότι δεν θα μπορεί κανείς να τη βγάλει από τη θέση που θα διοριστεί, παρά μόνο αν παραιτηθεί η ίδια.
Μάλιστα ο κ. Βορίδης άφησε να εννοηθεί ότι αν τελικά η κυρία Θάνου επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση, η επιλογή αυτή δεν θα δεσμεύει τη ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να τη διατηρήσει στη θέση της.
«Για τη ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Ηδη ο κ. Μητσοτάκης έχει με επιστολή του μεταφέρει το ζήτημα στην ΕΕ. Η πρόταση αυτή υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της», είπε ο Μάκης Βορίδης.
Μάλιστα, θύμισε και παλαιότερη δήλωση της κυρίας Θάνου, όταν ήταν πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη θέση δεν προσφέρεται ως εφαλτήριο. Μεταξύ άλλων, η κυρία Θάνου έλεγε: «Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής». «Τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει τώρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.
Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά της κυρίας Θάνου. Μάλιστα τηρώτησε εάν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή της σε περίπτωση που μετά τις εκλογές βγει άλλη κυβέρνηση και γιατί εγκαταλείπει το νομικό γραφείο του πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κ. Τσίπρα, καθώς έρχονται εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στην κυρία Θάνου 4 ερωτήματα.
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Δεν είναι εντυπωσιακό ότι εγκαταλείπει τη θέση δίπλα στον πρωθυπουργό που κρίθηκε αναγκαία η παρουσία της και πάει σε μια θέση όχι αμισθί αλλά με τις απολαβές του προέδρου αυτής της αρχής; Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα σχέσεων με τον πρωθυπουργό τον εγκαταλείπει τώρα που πλησιάζουμε στις εκλογές; Θα θέσετε την παραίτηση σας στην διάθεσή της επόμενης κυβέρνησης ή θέλετε να παραμείνετε και μετά τις εκλογές στη θέση της προέδρου της αρχής ανταγωνισμού ενώ υπάρχει τέτοια αντίθεση.
Θα καταδεχτείτε να αναλάβετε τη θέση αυτή με τόσες αντιρρήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης; Συνάδει αυτό προς τα αξιώματα σας και την προηγούμενη διαδρομή σας;
Με ποια αντίληψη περί της ερμηνείας του δικαίου θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας; Έχω δει να παρερμηνεύετε το Σύνταγμα αλλά και βασικούς νόμους και να σας απαντά ευθέως και επικριτικά η Ενωση Εισαγγελέων και Δικαστών.»
Ακούστε την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
Ο Δραγασάκης έδωσε συγχαρητήρια στη Θάνου πριν καν εγκριθεί ο διορισμός
Ο κ. Δραγασάκης όχι μόνο έδωσε συγχαρητήρια στην κ. Θάνου πριν καν εγκριθεί τυπικά από την επιτροπή η τοποθέτηση της αλλά όπως είπαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης την καθοδήγησε στο να διερευνήσει και να αναψηλαφησει περιπτώσεις από παρελθόντα έτη στα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όπως μία περίπτωση καλλυντικών από το 2006.
Γιάννης Δραγασάκης:«Εγω θα σας ευχηθώ να είστε σιδεροκέφαλη, γιατί υπάρχουν και θέματα πολλά. Θα παρακαλέσω τη νέα πρόεδρο να ερευνήσει περιπτώσεις που κατά την άποψή της προκαλούν ερωτηματικά είτε με βάση δημοσιεύματα του τύπου, είτε με βάση καταγγελίες που έγιναν, είτε και με βάση πληροφορίες που και εγώ έχω και ως αρμόδιο υπουργείο θα τις διαβιβάσω.
Διαβάζω υποθέσεις που θα τις βρείτε στο site. Υπόθεση καλλυντικών πχ . Υπάρχει από το 2006. Η κ. Θάνου εφόσον κρίνει ότι διάφορες υποθέσεις χρήζουν διερεύνησης η αναψηλάφησης θα τις αναφέρει».
Μάκης Βορίδης: «Εσείς τώρα τι κάνετε τώρα την καθοδηγείτε;»
Ευάγγελος Βενιζελος: «Τι κάνετε τωρα λέτε ότι η επιτροπή δεν λειτουργούσε μέχρι τώρα και θα έρθει να τα βρει όλα η κ. Θάνου;»
Γιάννης Δραγασάκης: «Σας θίγει το δικό μου ύφος και δεν σας θίγει η δική σας απρέπεια να ρωτάτε την υποψήφια τι θα κάνει αν αλλάξει η κυβέρνηση;»
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας σχολίασε με επικριτικό τρόπο την επιστολή που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ευρωπαία επίτροπο ανταγωνισμού.
Γιάννης Δραγασάκης: « Η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει θέματα και θα μετανιώσετε για αυτή την επιστολή. Διαβάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η κ. Θάνου ούσα σύμβουλος πρωθυπουργού διαμόρφωνε πολιτικές πρωτοβουλίες του κ.Τσίπρα. Αυτό το θεωρώ ολίσθημα. Αν φύγει αυτή η επιστολή και πάει στην επίτροπο απορώ τι υπηρετεί αυτή η επιστολή; Τι θα πουν οι άνθρωποι δεν θα αναρωτηθούν τι γίνεται εκεί στην Ελλάδα. Εμείς αξιολογούμε θετικά και αυτοί κάθονται και βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους.»
Η τοποθέτηση της Θάνου -Δεν μπορείτε να με βγάλει κανείς από τη θέση μου
Η Βασιλική Θάνου στις απαντήσεις της προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης καταρχάς σχολίασε την προηγούμενη τοποθέτηση της ως επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν ήταν θέση ούτε πολιτική ούτε κομματική.
«Η θέση του προϊσταμένου νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και δεν είναι θέση κομματική. Αλίμονο αν ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ή του υπουργού είναι πολιτικό πρόσωπο. Το επιχείρημα είναι και νομικά και λογικά αβάσιμο».
Η κ. Θάνου σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμβάσεις ή οδηγίες από κανέναν στο έργο της.
«Δεν χρειάζεται καν να δώσω απάντηση αν θα επηρεάζομαι από τις οδηγίες άλλων προσώπων πιστεύω πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο κ. Δραγασάκης που με πρότειναν σκέφτηκαν, διανοήθηκαν πως αναλαμβάνω πρόεδρος της αρχής αυτής κακ θα με παίρνουν τηλέφωνο ή με άλλο τρόπο θα μου λένε να είμαι υπέρ ή κατά κάποιου επιχειρηματία ή εμπόρου.
Διαβεβαιώνω ρητά ότι δεν θα επέτρεπα και στον εαυτό μου ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Ουδέποτε έδωσα παρόμοιο δείγμα σε όλη την μακρά θητεία μου ως δικαστής, ποτέ κανείς δε μου το είπε αυτό.»
Η κ.Θάνου απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που μετά τις εκλογές κυβέρνηση είναι η ΝΔ.
«Αντί να ζητάτε κ. Βενιζέλε να σας κάνω τώρα μία δήλωση το τι θα κάνω αν τυχόν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει κυβέρνηση εγώ θα έλεγα να περιμένετε να δείτε πως θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα μέσα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι εδώ και να λογοδοτήσω για την περαιτέρω διαχείριση της αρχής ανταγωνισμού»
Ολοκληρώνοντας η κ.Θάνου εξήγησε και γιατί δέχτηκε την θέση του επικεφαλής του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού αλλά και γιατί δέχτηκε την καινούργια θέση που της πρότεινε τώρα ο κ. Τσίπρας
«Ούτε η θέση του επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού θεώρησα ότι υποβάθμισε τις παλαιότερες ιδιότητες. Αποδέχτηκα γιατί ήθελα να συνεισφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα από την κρίση και να βγει ο ελληνικός λαός από την κρίση αυτή και μόνο ήταν η σκέψη μου.
Η Αρχή ανταγωνισμού είναι μια πολύ σημαντική αρχή και η θέση αυτή είναι ακόμα πιο κρίσιμη και χρήσιμη από τη θέση που έχω τώρα γι’ αυτό αποδέχτηκα την θέση αυτή.
Εγώ δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος κάποιου κόμματος. Ούτε γράφτηκα ποτέ σε κάποιο κόμμα. Δεν είμαι ούτε κομματικό στέλεχος ούτε πολιτικό στέλεχος».
Μετά το τέλος της συνεδρίασης η κ.Θάνου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ανησυχεί για την τοποθέτηση της ΝΔ ότι θα την βγάλει από τη θέση της εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
«Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ γι’ αυτό και έδωσα με αυτό τον τρόπο την συγκεκριμένη απάντηση στον κ.Βενιζέλο».
Η κ. Θάνου ανέφερε ακόμη ότι είναι πολύ γρήγορη στις αποφάσεις και στη δουλειά της και ότι μόλις αναλάβει καθήκοντα θα δει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από υποθέσεις στην συγκεκριμένη επιτροπή καο ότι μπορεί αυτές να τις ολοκληρώσει μέχρι τις εκλογές.
Όταν ρωτήθηκε για την φόρτιση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό κι αν αυτή θα ενταθεί η θα μειωθεί η κ. Θάνου «είπε φυσικά και θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα».
Ακόμη εμφανίστηκε να έχει αισιόδοξη διάθεση γενικά λέγοντας «κάθε πρωί που ξυπνάς πρέπει να λες πως είναι όλα καλά αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα».
Τελικά η κ. Θάνου εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ενωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ ψήφισε παρών και κατά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία , η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.