Με συγκυβερνήτη τον Πάνο Καμμένο, αλλά ουσιαστικό ρυθμιστή τον Σταύρο Θεοδωράκη ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου να ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συζήτηση και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν είχε στοιχεία-θρίλερ, καθώς σε αυτή τη μάχη ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ ήταν γνωστό ότι θα υπερψήφιζαν, οπότε το Μαξίμου δεν είχε άγχος.
Τα πολιτικά επιτελεία ωστόσο, εάν και σχεδίασαν την τακτική των κομμάτων τους στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαν το μυαλό τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η κύρωσή της από τη Βουλή αναδεικνύεται πλέον σε κεντρική πολιτική μάχη, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα ολοκλήρωσε επιτυχώς και βγήκε περίπου «αλώβητη» από το πρόγραμμα, διατηρώντας την πλειοψηφία και το πλεονέκτημα στο Kοινοβούλιο, από τη στιγμή που εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο και μπορεί -λελογισμένα- να ψηφίζει μέτρα φιλολαϊκού χαρακτήρα.
Προεκλογικός προγραμματισμός με νέες προσλήψεις
Στο σημερινό υπουργικό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των κυβερνητικών δράσεων για το επόμενο διάστημα. Ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και το θέμα των προσλήψεων. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες συνεχώς, ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλουν διορισμούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να αναφερθεί σε προσλήψεις στην Παιδεία, κάτι που είχε προαναγγείλει πρόσφατα και ο Κώστας Γαβρόγλου. Πρόκειται για τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν, μέσω ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και 15.000 μόνιμων καθηγητών την τριετία 2019-2021.
Στο υπουργικό αναμένεται να συζητηθούν και οι εκκρεμότητες για τη νέα χρονιά, ενόψει του δεύτερου report από τους δανειστές στις αρχές του χρόνου, από το οποίο και θα εξαρτηθεί η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Απολογισμός των ΑΝΕΛ
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να ανέφερε ότι η πάταξη της διαφθοράς παραμένει στόχος της συγκυβέρνησης, η επίτευξη του οποίου συνιστά επιτακτική ανάγκη, ωστόσο άφησε μια δυνατή αίσθηση «αναχωρητισμού», αφού στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έκανε στο υπουργείο Αμυνας (κλείνοντας το μάτι στους ένστολους), ενώ έκανε και ξεχωριστές ονομαστικές αναφορές στο έργο των υπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
«Φτάνουμε, λοιπόν, σε ένα σημείο που ένα μεγάλο μέρος της αποστολής μας έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον στο οικονομικό σκέλος», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ειδικά για τη στάση του στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι «όταν θα έρθει το εθνικό θέμα, θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση και θα δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Εμείς είμαστε εδώ και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει».
Πρώτο υπουργικό χωρίς Κοτζιά, αλλά και χωρίς Καμμένο
Ο Πάνος Καμμένος πάντως, μετά τις αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις του που δημιούργησαν ασάφεια ως προς το τι θα κάνει και πότε, σε σχέση με το Μακεδονικό, συνάντησε χθες τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο (που είναι το πρώτο μετά την παραίτηση Κοτζιά) θα απουσιάζει, καθώς έχει να επισκεφτεί -μαζί με την ηγεσία του Στρατού- ακριτικές μονάδες.
Μάλιστα, για να μη συνδεθεί η απουσία του με κυβερνητική κρίση, έσπευσε ο ίδιος να ανακοινώσει -μέσω Τwitter- ότι η απουσία του οφείλεται σε διαφορετικό προγραμματισμό.
Να σημειωθεί βέβαια ότι μόλις μία ημέρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών για το αν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, είχε απαντήσει: «Οχι ρε παιδιά… Πού να πάει; Μην ανησυχείτε».
Μαδά τη μαργαρίτα για τις Πρέσπες
Την ίδια ώρα πάντως που ο Πάνος Καμμένος μαδά τη μαργαρίτα για το τι θα κάνει με τις Πρέσπες και την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου αντλεί ακόμα ένα επιχείρημα από τις αλλαγές που επιφέρει στο Σύνταγμα των Σκοπίων ο Ζόραν Ζαεφ και εντείνει την πίεση στον Σταύρο Θεοδωράκη, αποστερώντας του ουσιαστικά επιχειρήματα για τα οποία θα μπορούσε να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Θεωρείται βέβαιο ότι τυχόν αποτυχία κύρωσης της συμφωνίας θα συνιστούσε σημαντικό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση, και γι' αυτόν τον λόγο καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διευρύνει την πλειοψηφία της. Παράλληλα ετοιμάζεται σιγά σιγά για ανασχηματισμό, καθώς τυχόν αποχώρηση Καμμένου και όσων υπουργών από τους ΑΝΕΛ τον ακολουθήσουν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με συνολική πρόταση για ένα κυβερνητικό σχήμα μάχης.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσιγουρής, Στέλλα Α. Γκαντώνα