Με αριθμό ρεκόρ για τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta στη Ζάκυνθο, κλείνει το 2018, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).
Ειδικότερα, κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2018 (Μάιος - Οκτώβριος 2018), τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) καταμέτρησαν συνολικά 1.464 φωλιές στις έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά. Περισσότερες από τις μισές (783) φωλιές βρίσκονται στα Σεκάνια, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Caretta Caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του WWF Ελλάς, η παραλία των Σεκανίων παραμένει ένας πολύ σημαντικός οικότοπος για τη θαλάσσια χελώνα, καθώς εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού φωλιών της Ζακύνθου, σε αυτή καταγράφεται μια από τις υψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης για την Caretta caretta σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι 783 φωλιές που καταγράφηκαν το 2018 στα Σεκάνια φιλοξένησαν συνολικά 93.960 αυγά, εκ των οποίων ωστόσο υπολογίζεται πως, ακόμα και στην περίπτωση που εκκολαφθούν όλα, μόνον 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς μόνο 1 στους 1.000 νεοσσούς επιβιώνει και καταφέρνει να ενηλικιωθεί.