Σοκαριστικά στοιχεία για τη βρετανική πολιτική στην Κύπρο, φέρνουν στο φως τα αρχεία του Φόρειν Όφις τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Όπως προκύπτει από απόρρητα έγγραφα η βρετανική κυβέρνηση σχεδίαζε την εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στις Σεϋχέλλες τρεις μήνες πριν από την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο, αποκαλύπτοντας πως οι Βρετανοί τορπίλιζαν από την αρχή τις ειρηνευτικές προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του τότε υπουργείου Αποικιών, που αφορούν γεγονότα σε πρώην βρετανικές αποικίες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, οι Σεϋχέλλες, η Κένυα και η σημερινή Μαλαισία, η κυβέρνηση του Λονδίνου σχεδίαζε την εξορία του Μακάριου λίγο καιρό μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο τον Απρίλιο του 1955.
Επιπλέον, ακόμη και μετά την εξορία του κύπριου Αρχιεπισκόπου πολεμικά πλοία του βασιλικού βρετανικού Ναυτικού βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στον Ινδικό Ωκεανό καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ελλην ικό υποβρύχιο θα επεδίωκε απελευθέρωση του Μακαρίου από τις Σεϋχέλλες.
Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι τα ντοκουμέντα της αποικιακής εποχής είχαν χαθεί ή καταστραφεί. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, οι βρετανικές Αρχές τα είχαν στείλει κρυφά στο Λονδίνο όταν οι πρώην αποικίες τους αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους .
Ο Μακάριος ανα γκάστηκε να ταξιδέψει στις Σεϋχέλλες τον Μάρτιο του 1956, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών τον Δεκέμβριο του 1955. Όμως σύμφωνα με απόρρητη επιστολή φαίνεται πως το υπουργείο Αποικιών συνωμοτούσε από τον Σεπτέμβριο του '55 με τον τότε κυβερνήτη των Σεϋ χελλών Ουίλιαμ Αντίς για την εξορία του Μακαρίου.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται σε άκρως διπλωματική γλώσσα πως «οι Σεϋχέλλες πιθανόν να ήταν τόπος φιλοξενίας ενός διακεκριμένου επισκέπτη από την Κύπρο» που θα κρατούνταν παρά τη θέλησή του και ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της νομοθεσίας ώστε ο όρος «πολιτικοί κατάδικοι» να αντι κατασταθεί με τον πιο «δόκιμο» όρο «πρόσωπα που απελάθηκαν από την Κύπρο».
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης του Αρχιεπισκόπου το υπουργείο Αποικιών, είχε φροντίσει να διασφαλί σει ότι ο τόπος εξορίας δεν θα ήταν πραγματική φυλακή για τον Μακάριο.
Τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν χθες είναι η πρώτη από τις πέντε σειρές απόρρητων ντοκουμέντων που αναμένεται να δημοσιοποιήσει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σάλο πάντως αναμένεται να προκαλέσουν τα επόμενα έγγραφα που αφο ρούν την Κύπρο, αφού θα περιλαμβάνουν ντοκουμέντα για κακομεταχείριση και βασανιστήρια κρατουμέ νων στις κεντρικές φυλακές της Λευ κωσίας, την εκπαίδευση μελών των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας κα θώς και τη μεταφορά Κύπριων αγωνιστών στις φυλακές της Βρετανίας.