Ένας στρατός 70.000 εθελοντών δίνει «αέρα Ομπάμα» στον Φρανσουά Ολάντ - iefimerida.gr

Ένας στρατός 70.000 εθελοντών δίνει «αέρα Ομπάμα» στον Φρανσουά Ολάντ

γαλλικές εκλογές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις ημέρες έχουν απομείνει για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και όλα δείχνουν πως το φαβορί είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάνει ότι μπορεί για να θυμήσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Τελευταίο του κατόρθωμα ήταν η δημιουργία ενός... στρατού εθελοντών που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν το μήνυμα των Σοσιαλιστών πόρτα-πόρτα.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ολάντ προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο και δεκαέξι στον δεύτερο.

Την ίδια ώρα, οι αποστασίες δίνουν και παίρνουν στο στρατόπεδο του Νικολά Σαρκοζί, καθώς η πρώην υφυπουργός Οικιστικής Πολιτικής Φαντελά Αμαρά και ο πρώην επίτροπος κατά της φτώχειας Μαρτέν Ιρς, αποστασιοποιήθηκαν δημόσια από τον Γάλλο πρόεδρο, ενισχύοντας την υποψία ότι «το πλοίο μπάζει νερά».

Ωστόσο ο μεγάλος φόβος των υποψηφίων φαίνεται ότι είναι η αποχή, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία αγγίζει το 26%. «Δεν φοβάμαι τίποτε, παρά μόνο μια πολύ υψηλή αποχή εκείνων που νιώθουν παραμελημένοι από τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.

Και ενώ οι εκλογές είναι τύποις γαλλικές, εντούτοις φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερα έντονο αμερικανικό άρωμα. Αυτό φάνηκε όχι μόνο από τις ανοιχτές διαδικασίες που ακολούθησαν οι Σοσιαλιστές για την ανάδειξη του υποψηφίου τους (γεγονός πρωτόγνωρο για τη γαλλική πολιτική ζωή) αλλά και από την ακολουθούμενη στρατηγική του Ολάντ, ο οποίος επιχειρεί να μιμηθεί τον Ομπάμα «στρατολογώντας» εθελοντές που καλούν τους εκλογείς πόρτα-πόρτα.

Ο στόχος του «στρατού του Ολάντ» είναι οι πέντε εκατομμύρια πόρτες και ήδη έχουν ξεπεράσει τις μισές. Την ιδέα την έφεραν από τις ΗΠΑ τρεις νεαροί Γάλλοι που ήταν φοιτητές στο Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) όταν εξελέγη πρόεδρος ο Ομπάμα: οι Βενσάν Πον, Αρτούρ Μιλέρ και Γκιγιόμ Λιεζέ.

«Κάποιοι υποψήφιοι χρησιμοποιούν εθελοντές στις τοπικές εκλογές, πρώτη φορά όμως πραγματοποιείται τόσο συστηματική, ευρεία εκστρατεία στη Γαλλία», δήλωσε ο Πον στους «Financial Times».

Χρησιμοποιώντας το Ιντερνετ και τα social media οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν 70.000 νεαρούς εθελοντές οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από 6.000 «διοργανωτές πεδίου» και άρχισαν το στόχο της προσέγγισης των ψηφοφόρων. Όμως δεν επιθυμούν να «προσηλυτίσουν» υποστηρικτές των άλλων υποψηφίων, αλλά να μεγιστοποιήσουν όπως λένε τη στήριξη προς τον Ολάντ.

Ωστόσο ο Ολάντ προσπαθεί να ανακόψει τη διαρροή ψήφων προς τον υποψήφιο του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος έρχεται τέταρτος, λίγο πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, και εισέπραξε χθες μέσω της εφημερίδας «Humanite» τη στήριξη «1.000 διανοουμένων».

«Το κλειδί», δήλωσε ο Λιεζέ, «είναι οι περιοχές όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Αριστεράς με τάση να απόσχουν».

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η μέθοδος θα φέρει αποτέλεσμα – όπως έφερε για τον Ομπάμα. Οι «Αμερικανοί» εκτιμούν ότι κάθε επτά πόρτες που ανοίγουν στους εθελοντές μπορούν να εξασφαλίσουν μία ψήφο. Αν αυτό ισχύει, η μέθοδος πόρτα – πόρτα μπορεί να μεταφραστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον ψήφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ