Ανομία στα ελληνικά Πανεπιστήμια: Λιγότερες συλλήψεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Ανομία στα ελληνικά Πανεπιστήμια: Λιγότερες συλλήψεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ανομία στα πανεπιστήμια: Λιγότερες συλλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ /Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με συνεχείς επιθέσεις και τις κυβερνήσεις να αδυνατούν να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως ο αριθμός των συλλήψεων μειώθηκε αισθητά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία για την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια της Αττικής μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν παραπέμπει.

Ειδικότερα, την περίοδο 2010 – 2014 σχηματίστηκαν 429 δικογραφίες κι έγιναν 465 συλλήψεις στις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων και στους περιβάλλοντες χώρους, σύμφωνα με μετρήσεις που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος».

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των συλλήψεων σχετίζεται με ναρκωτικά, ενώ λιγότερες από είκοσι συλλήψεις έγιναν για ληστείες και παρεμπόριο.

Τα στοιχεία εγκληματικότητας αφορούσαν κυρίως στα ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), που εδρεύουν στην Αττική.

Ο αριθμός των συλλήψεων, ωστόσο, μειώθηκε κατά περισσότερο από 70% την τριετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται σε τυχόν περιορισμό των παρεμβάσεων της Αστυνομίας στα ιδρύματα.

Ειδικότερα, μεταξύ 2015 και 2018 καταγράφηκαν 131 συλλήψεις και 129 δικογραφίες, με τα ναρκωτικά να είναι σταθερά η κύρια αιτία του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι πανεπιστημιακοί χώροι εξασφαλίζουν άσυλο και «πελατεία» σε διάφορες συμμορίες, όπως άλλωστε φάνηκε κατά την διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης εξάρθρωσης κυκλώματος που λειτουργούσε «σούπερ μάρκετ» διακίνησης ναρκωτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι αριθμοί στην Αττική

Τα στοιχεία εγκληματικότητας αφορούσαν το ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ Αθήνα και Πειραιά), που εδρεύουν στην Αττική. Την τετραετία 2010-2014, σχηματίστηκαν 417 δικογραφίες για διακίνηση ναρκωτικών και καταγράφηκαν 448 συλλήψεις για το συγκεκριμένο αδίκημα. Άλλες έξι δικογραφίες και τέσσερις συλλήψεις σχηματίστηκαν για ληστείες, έξι δικογραφίες και 13 συλλήψεις για παρεμπόριο. Συνολικά το χρονικό διάστημα 2010-2014, σχηματίστηκαν 429 δικογραφίες και συνελήφθησαν 465 άτομα για διάφορα αδικήματα σε πανεπιστήμια της Αττικής.

Την τετραετία 2015-2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του χώρου ευθύνης υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σχηματίστηκαν 109 δικογραφίες και συνελήφθησαν 113 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών. Εννέα δικογραφίες σχηματίστηκαν για ληστείες και συνελήφθησαν 3 άτομα για το ίδιο αδίκημα, ενώ 11 δικογραφίες και 15 συλλήψεις, αφορούσαν το παρεμπόριο. Συνολικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σχηματίσθηκαν 129 δικογραφίες και συνελήφθησαν 131 άτομα, για αδικήματα που διαπράχθηκαν εντός και εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αττικής.

«Ανομία» Αττικής ανά έτος

Από τα στοιχεία που παρέδωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στη Βουλή, υπήρξε και η ανάλυση των αδικημάτων ανά έτος από το 2010 έως το 2018, ως εξής:

  • 2010: 92 δικογραφίες για ναρκωτικά, 4 για κλοπές, μία για παρεμπόριο, μία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, 93 συλλήψεις
  • 2011: 221 δικογραφίες για ναρκωτικά, 3 για κλοπές, μία για παρεμπόριο, μία για ληστεία, 223 συλλήψεις
  • 2012: 98 δικογραφίες για ναρκωτικά, 4 για κλοπές, 2 για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, 2 για ληστεία, και από μία για παρεμπόριο, περί όπλων, διατάραξη οικιακής ειρήνης και απρόκλητη σωματική βλάβη, 107 συλλήψεις
  • 2013: 4 δικογραφίες για κλοπή, 2 για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, 3 για ληστεία, και από μία για παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, διατάραξη οικιακής ειρήνης και ναρκωτικά, έγιναν 39 συλλήψεις
  • 2014: 5 δικογραφίες για ναρκωτικά, 3 για παρεμπόριο, 2 για κλοπή, 14 συλλήψεις
  • 2015: 16 δικογραφίες για ναρκωτικά, 3 για διατάραξη οικιακής, 3 για κλοπή, και από μία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, εμπρησμός, περί όπλων, 68 συλλήψεις
  • 2016: 17 δικογραφίες για ναρκωτικά, 4 για ληστεία, και από μία κλοπή και διακεκριμένες φθορές, 17 συλλήψεις
  • 2017: 4 δικογραφίες για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, 4 για επικίνδυνη σωματική βλάβη, 4 για παρεμπόριο, 3 περί όπλων, 2 για διατάραξη οικιακής ειρήνης, 2 για ληστεία και από μία για ναρκωτικά, κλοπή, απόπειρα κλοπής, 7 συλλήψεις
  • 2018: 75 δικογραφίες για ναρκωτικά, 7 για παρεμπόριο, 3 για ληστεία, 2 για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, 2 για επικίνδυνη σωματική βλάβη και μία για παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, 90 συλλήψεις

ΑΠΘ, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία

Αντίστοιχα στοιχεία εγκληματικότητας παρουσιάστηκαν για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας Σέρρες, με κύρια αδικήματα αυτά των εισβολών και των επιθέσεων. Το χρονικό διάστημα 2010-2014, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, σχημάτισαν μία δικογραφία για εισβολή (άρθρο 334 Π.Κ.) όπου συνελήφθησαν 11 άτομα και πέντε δικογραφίες για επιθέσεις (άρθρα 381, 382, 270, 264 Π.Κ,). Συνολικά σχηματίστηκαν έξι δικογραφίες και συνελήφθησαν 43 άτομα.

Το χρονικό διάστημα 2015-2018, σχηματίστηκε μία δικογραφία για εισβολή χωρίς συλλήψεις και 19 δικογραφίες για επιθέσεις με την σύλληψη δύο ατόμων. Συνολικά σχηματίστηκαν 20 δικογραφίες και συνελήφθησαν δύο άτομα.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας, μέσα και γύρω από πανεπιστήμια, το χρονικό διάστημα 2010-2014 σχημάτισαν 12 δικογραφίες για κλοπές χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις. Το 2015-2018 στα πανεπιστήμια των ίδιων περιοχών σχηματίστηκαν τρεις δικογραφίες για κλοπές χωρίς και πάλι να καταγραφούν συλλήψεις. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας από το 2010 έως 2018 σχηματίστηκε μόλις μία δικογραφία για κλοπή χωρίς συλλήψεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ