Ανάπτυξη και απασχόληση θα βοηθήσουν την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ανάπτυξη και απασχόληση θα βοηθήσουν την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελούν τους τρεις βασικούς τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές το 2012, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής, ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι «οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους στην προσπάθεια που κάνουν» και τόνισε πως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα επέδειξαν μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό».

Ο Ζoζέ Μπαρόζο ανέφερε, στη συνέχεια, πως τα συνολικά μέτρα αρωγής προς την Ελλάδα, δηλαδή, Ταμεία, δάνεια και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αντιστοιχούν σε 380 δισ. ευρώ, ήτοι σε 177% του ΑΕΠ της χώρας. «Προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στα πόδια της», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα αποφέρουν οφέλη στο εγγύς μέλλον, εφόσον η Ελλάδα υιοθετήσει τις δράσεις προτεραιότητας για το 2012 που προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, τονίζει ότι «το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα» και σημειώνει ότι «χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Η Επιτροπή, αναφέρει επίσης ότι «μετά την υπογραφή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχή περικοπή του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όλες οι προσπάθειες μπορούν πλέον να επικεντρωθούν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην ανάπτυξη».

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει τρεις τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές το 2012. Πρώτον, στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, δεύτερον, στην εξασφάλιση της ροής των δανείων προς την πραγματική οικονομία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνά δάνεια και τρίτον, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκυστούν επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά , ειδικότερα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Επιτροπή επισημαίνει πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια (4 δισ. ευρώ διαθέσιμα) με σκοπό τη χορήγηση δανείων και εγγυήσεων. Η Επιτροπή, σημειώνει ακόμη, ότι επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία της, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να γίνουν περισσότερο ευέλικτα και να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με την απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ως μοχλού ανάπτυξης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι εξαγωγές, εκσυγχρονίζοντας και απλοποιώντας το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και την ανάγκη εκσυγχρονισμού στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η Επιτροπή τονίζει ότι το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, προστατεύει τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους, στοχεύει στην μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητά της και προσανατολίζεται προς ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σε ό,τι φορά τους άνεργους νέους, η Επιτροπή τονίζει ότι συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές με σκοπό τη βοήθεια και τη στήριξή τους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι προωθεί προγράμματα μαθητείας και στηρίζει περιόδους σπουδών και κατάρτισης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού δημόσιου τομέα και ειδικότερα την ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταγραφή εθνικού κτηματολογίου, τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης και την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ