Ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, ο Σερίφ Σεκάτ, τον οποίο καταδίωκαν εκατοντάδες αστυνομικοί τις προηγούμενες δύο ημέρες, σκοτώθηκε την Πέμπτη το βράδυ από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε αυτή την πόλη της ανατολικής Γαλλίας, στα σύνορα με τη Γερμανία.
Ο Σερίφ Σεκάτ «ανήκε στους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», διαβεβαίωσε λίγη ώρα έπειτα από τη μετάδοση της είδησης του θανάτου του το πρακτορείο «ειδήσεων» Amaq, όργανο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το Amaq, ο δράστης «πραγματοποίησε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στη στοχοποίηση πολιτών από τις χώρες συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ».
Σκοτώθηκε στη συνοικία Νεντόρφ, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου μεγάλωσε και όπου είχαν χαθεί τα ίχνη του την Τρίτη, μετά την αιματηρή περιπλάνησή του. Μια μεγάλη δύναμη της αστυνομίας διεξήγαγε επιχείρηση στη συνοικία το βράδυ της Πέμπτης.
«Πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών (...) η οποία ανταπέδωσε» τα πυρά, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.
Αφίσα του Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε στο κελί του ο μακελάρης του Στρασβούργου
Κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άνοιξε πυρ επανειλημμένα εναντίον διερχόμενων, ενώ επιτέθηκε σε άλλους με μαχαίρι, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν ταϊλανδό τουρίστα, και τραυματίζοντας άλλους 13.
Έπειτα από ανταλλαγές πυρών με στρατιωτικούς, οι οποίοι τον τραυμάτισαν στο χέρι, κατάφερε να διαφύγει παίρνοντας ένα ταξί και μεταβαίνοντας στην κοντινή συνοικία Νεντόρφ, όπου αντάλλαξε ξανά πυρά με αστυνομικούς πριν εξαφανιστεί.
Πάνω από 700 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί για να τον βρουν, ζωντανό ή νεκρό, ενώ οι αστυνομίες της Γερμανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου είχαν επίσης επίσης σε κατάσταση συναγερμού.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι μαρτυρίες των πολιτών ήταν καθοριστικές. Κατά πηγή προσκείμενη στην έρευνα, μια γυναίκα ενημέρωσε ότι είδε τον Σεκάτ νωρίς το απόγευμα. Σχολίασε ότι έμοιαζε με φυγά και είχε τραύμα στο χέρι.
Γεννημένος στο Στρασβούργο, με φάκελο «S» («sûreté de l'État», αυτό σημαίνει πως θεωρείτο απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τελούσε υπό παρακολούθηση), ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ είχε καταδικαστεί 27 φορές στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ελβετία για κακουργήματα του ποινικού δικαίου.
«Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα» και «ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου το 2015», όπως είχε διευκρινίσει ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ.
Σε μία περίπτωση, στο κελί όπου εξέτιε μια από τις ποινές του είχε στον τοίχο μια αφίσα του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο Σερίφ Σεκάτ παρακολουθείτο από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι φερόμενοι ως ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.