Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί απο υπουργός Εθνικής Αμυνας αν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί από την Βουλή των Σκοπίων (Ιανουάριος 2019), ο Πάνος Καμμένος τα αλλάζει.
Νωρίτερα σήμερα ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από την FYROM θα ανατραπεί το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας σε ότι αφορά τη συμφωνία, ο κ. Καμμένος απάντησε διαφορετικά από το πρωί. Και επανέλαβε την πάγια θέση του για αποχώρηση από την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή (προς τον Μάρτιο), και όχι αν ψηφιστεί από τη βουλή της γείτονος χώρας (Ιανουάριο), όπως αρχικά είπε πει στη Λάρισα.
Η νέα δήλωση Καμμένου
«Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και κάλεσα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του. Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει – και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια – μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν – ω μη γένοιτο – αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού».
Νωρίτερα ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στην 1η Στρατιά, στη Λάρισα, είχε πεί οτι «εάν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Άμυνας».
Ανησύχησε τις Βρυξέλλες η δήλωση Καμμένου
Θέμα συζήτησης και ανησυχίας έγινε στις Βρυξέλλες η δήλωση Καμμένου περί παραίτησης» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο iefimerida λίγες ώρες μετά την «βόμβα» που έριξε ο υπουργός Αμυνας.
Αν επέμενε ο ΥΠΕΘΑ στην αρχική του δήλωση, αυτό θα σήμαινε ότι θα έρχονταν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα. Στις Βρυξέλλες ανησύχησαν γιατί ήταν πλέον ορατό το ενδεχόμενο, μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ΠΓΔΜ να παρουσιαστεί εμπλοκή στην Ελλάδα, με παραίτηση υπουργών και διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Αν μία πιθανή εμπλοκή συνδυαστεί με πολιτικές εξελίξεις και πρόωρες εκλογές, τότε υπάρχει ο κίνδυνος (για τις Βρυξέλλες) να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την τωρινή βουλή, αλλά να παραπεμφθεί στην επόμενη.