«Θέμα συζήτησης και ανησυχίας αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες είναι η δήλωση Καμμένου περί παραίτησης» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο iefimerida λίγες ώρες μετά την «βόμβα» που έριξε ο υπουργός Αμυνας.
Μιλώντας σε στελέχη της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από υπουργός Αμυνας και να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο ΥΠΕΘΑ έχει προβεί και στο παρελθόν σε παρόμοια δήλωση, αλλά είναι η πρώτη φορά που προσδιόρισε χρονικά την παραίτησή του από την θέση του Υπουργού: θα παραιτηθεί, όπως είπε, όταν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την σκοπιανή βουλή, δηλαδή στα μέσα Ιανουαρίου 2019.
Αυτό φέρνει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα. Στις Βρυξέλλες ανησυχούν γιατί είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο, μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ΠΓΔΜ να παρουσιαστεί εμπλοκή στην Ελλάδα, με παραίτηση υπουργών και διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αν η εμπλοκή αυτή συνδιαστεί με πολιτικές εξελίξεις και πρόωρες εκλογές, τότε υπάρχει ο κίνδυνος (για τις Βρυξέλλες) να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την τωρινή βουλή, αλλά να παραπεμφθεί στην επόμενη.
Οι δηλώσεις-βόμβα
«Δήλωσα στα φυλάκια και στο προσωπικό που συνάντησα ότι αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την μεριά της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από το υπ. ΕΘνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας και το βάρος αυτής της ευθύνης, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Αμυνας.
Παράλληλα επέμεινε ότι η Συνθήκη των Πρεσπών είναι «νεκρή» μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».
Μιλώντας συγκεκριμένα για τις δηλώσεις από την πλευρά των Σκοπίων ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «με τις τελευταίες δηλώσεις φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις αλυτρωτικές τους βουλήσεις πράγμα που πιστευω ότι μπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά στην απαξίωση της συνθήκης αυτής που έτσι κι έτσι είναι νεκρή με αυτές τις δηλώσεις που αυτοί κάνουν ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και να πάμε με ομαλότητα».
Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου αναλυτικά έχουν ως εξής:
«Στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκινήσαμε, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, στα φυλάκια της Μακεδονίας και της Ηπείρου, την οποία θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες σε όλα τα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανά περιφέρεια, είμαστε εδώ, στην 1η Στρατιά, για να ανταλλάξουμε ευχές.
Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς και τους επιτελείς του για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει αυτή τη χρονιά. Να σας πω, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ότι αυτή τη χρονιά κάναμε πραγματικότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι.
Έχουν ανοίξει πολλά φυλάκια στην περιοχή της 1ης Στρατιάς. Για πρώτη φορά οι στρατεύσιμοι δεν εκπαιδεύονται σε κέντρα εκπαίδευσης στις μεγάλες πόλεις, αλλά έρχονται κατευθείαν στην παραμεθόριο, στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού. Εφαρμόζεται πλέον ένα δίκαιο σύστημα, όπου όλοι οι στρατιώτες, ανεξαρτήτως των «γνωριμιών» του παρελθόντος, υπηρετούν τουλάχιστον για τρεις μήνες στην παραμεθόριο.
Αυτό έχει βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των στρατιωτών, να καλύψουμε τις υπηρεσιακές ανάγκες και παράλληλα να μπορούν οι αξιωματικοί να επιτελούν την αποστολή τους με τα μέσα τα οποία χρειάζονται».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η επίσκεψή σας συμπίπτει με την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η καταβολή των αναδρομικών ήταν ένα θέμα που αποτελούσε βασικό αίτημα προς τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της Κυβέρνησης. Ήταν μια αδικία σε βάρος του προσωπικού. Δεν κάνουμε κανένα δώρο στους στρατιωτικούς, τους δίνουμε πίσω τα οφειλόμενα, τα οποία κακώς είχαν παρακρατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Θεωρώ, όμως, ότι η καταβολή των αναδρομικών είναι μια δικαίωση. Μπορώ να πω ότι φέτος, πέραν της αναδιοργάνωσης και των επιχειρησιακών θεμάτων, για εμένα και τη στρατιωτική ηγεσία δύο θέματα ήταν πολύ βασικά: Πρώτον, η αποκατάσταση αυτής της αδικίας των αναδρομικών και δεύτερον, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνταν στην Τουρκία.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε τις καλύτερες Ένοπλες Δυνάμεις. Βλέπετε ότι και στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η Ελλάδα συνεχώς βραβεύεται, όλα τα Όπλα. Το ηθικό είναι υψηλό, ο επαγγελματισμός έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε μια γεωπολιτική ενίσχυση, με αποτέλεσμα από πρόβλημα στην περιοχή ή μέρος του προβλήματος, η Ελλάδα να έχει καταστεί ένας πόλος σταθερότητας.
Οι συνεργασίες μας προς το νότο, διμερείς, τριμερείς, τετραμερείς, με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και προς το βορρά με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχουν καταστήσει την Ελλάδα πόλο σταθερότητας της περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Θεωρώ ότι αυτό επετεύχθη ακριβώς γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν το κύριο οπλικό σύστημα της Ελλάδας, κράτησαν στην περίοδο της κρίσης. Δεν διαμαρτυρήθηκαν καν για τις τεράστιες περικοπές που έγιναν στα οικονομικά τους, αλλά και στη μείωση κατά 60% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για αυτό το λόγο, όπως βλέπετε, οι σύμμαχοί μας εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα.
Η Λάρισα έχει εμπλουτιστεί με νέες μονάδες που αφορούν τη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και συμμαχικές δομές και αυτό θα το βιώσετε τους επόμενους μήνες που έρχονται. Αποτελούν ένα παράγοντα ασφάλειας και όταν σε μια χώρα υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει και η δυνατότητα να έρθουν νέες επενδύσεις και να ξεκινήσει η ανάπτυξη της οικονομίας.
Γι’ αυτό είμαι ευγνώμων, ως πολιτικός προϊστάμενος, προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χθες, από το φυλάκιο της Νίκης στείλατε αυστηρό μήνυμα στη FYROM. Θεωρείτε ότι αυτές οι αλλεπάλληλες προκλήσεις από το γειτονικό κρατίδιο, ενδεχομένως να ανατρέψουν το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας σε ότι αφορά τη συμφωνία;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαίρομαι γι’ αυτές τις προκλήσεις, γιατί είναι ακριβώς ο χαρακτήρας της ηγεσίας της FYROM. Οι συνεχείς αλυτρωτικές προκλητικές τους δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτούς που λέγαμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα μανδύα μιας συμφωνίας την οποία δεν θα τηρήσουν. Χαίρομαι, επίσης, που ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι αν αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν και αν αμφισβητείται, για παράδειγμα, η μη ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας ή οι αλυτρωτικές τους τάσεις περί δήθεν μειονότητας και συνεχίσουν τις προκλήσεις δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και κάλεσα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του.
Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει - και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια - μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν - ω μη γένοιτο - αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν σύντομα. Το θέμα του Σκοπιανού ήρθε, παρά την συμφωνία που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσουμε μαζί, πολύ πιο νωρίς από ότι είχε σχεδιαστεί. Το καλό για την πατρίδα θα είναι οι εκλογές να πάνε στο τέλος της τετραετίας. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία αποτελούν για εμάς «κόκκινη γραμμή» και δεν μπορώ εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και λόγω της θέσης που δημόσια έχω πάρει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, να αποδεχθώ να παραμένω Υπουργός Εθνικής Άμυνας και παράλληλα να συνυπογράφω την παράδοση του όρου «Μακεδονία». Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ.
Θα παλέψω με ό,τι δύναμη έχω, να γίνει αντιληπτό σε όλους - και ιδίως στους ξένους - ότι η Ελλάδα έχει όλη την καλή διάθεση να βρεθεί λύση. Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν, αλλά θέλουμε να καταλάβουν ότι με μία προπαγάνδα, η οποία ξεκίνησε από την εποχή του Μουσολίνι και του Τίτο, δεν μπορούν να αμφισβητούν την ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό δεν επιτευχθεί, θα κάνω το καθήκον μου.
Και βεβαίως αυτό που ζητώ είναι να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις - που ούτως ή άλλως δεν εμπλέκονται - στην πολιτική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν τον ελληνικό λαό, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Είναι άλλη η θέση του πολιτικού προϊσταμένου και άλλη η θέση της στρατιωτικής ιεραρχίας η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο της, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πολιτικός προϊστάμενος, με το ίδιο υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και την απόδοση προς τον ελληνικό λαό του οφέλους της ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.