Μεμονωμένοι παραγωγοί καλλιεργούν το «φυτό της αθανασίας» στην Ελλάδα παρότι το μεσογειακό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξή του και μπορεί να αποφέρει άμεσα υψηλά ποσοστά κέρδους λέει η μελέτη της Διεύθυνσης Παραγωγής, Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Η αλόη, λένε οι ερευνητές, είναι μια έξυπνη εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, με μοναδικό μειονέκτημα ίσως την μεγάλη αρχική επένδυση.
Το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης, ένα από τα αγαπημένα φυτά της αιγυπτιακής κουλτούρας, χρειάζεται 4- 5 χρόνια για να φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης αλλά παραμένει παραγωγικό για 3 έως 9 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να δώσει για εκμετάλλευση περισσότερα από 80 φύλλα.
Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η αλόη είναι περιζήτητη από τις βιομηχανίες φαρμάκων (χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, διάφορες δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς, πληγές, καψίματα, εκδορές) και κοσμητική, από τις μονάδες παραγωγής προϊόντων πρακτικής βοτανοθεραπείας αλλά και την βιομηχανία τροφίμων. Την εμπιστεύονται μάλιστα τελευταία και οι ζυθοποιίες για την πικρή γεύση της!
Τα φυτά μπορούν να δώσουν 16- 20 φύλλα τον χρόνο και με μια πυκνότητα της τάξης των 5.000 φυτών ανά στρέμμα, οι αποδόσεις σε γέλη ανέρχονται στους 18 τόνους ενώ με βάση τα στοιχεία της μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ παράγουν το 60- 65% της συνολικής παραγωγής, ακολουθούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με 20- 25% και οι Αυστραλία, Κίνα και Ινδία με 10%.