Την ώρα που ετοιμάζεσαι για την αυγή του νέου έτους και σκέφτεσαι τι θα ήθελες να κάνεις το 2019, μία λέξη σου έρχεται στο νου συνεχώς... οικονομία.
Η αλήθεια είναι πως στα χρόνια της κρίσης η αποταμίευση είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και οι millennials το ξέρουν καλά αυτό. Οι millennials ζουν και αγωνιούν για το οικονομικό τους μέλλον, βλέποντας γύρω τους να κυριαρχεί η αστάθεια. Η λέξη, λοιπόν, οικονομία τους τριβελίζει το μυαλό και τους κάνει να αναρωτιούνται πώς στο καλό κάποιοι τα καταφέρνουν και αυτοί δεν μπορούν.
Οπως και οι προηγούμενες γενιές, έτσι και οι millennials χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που κάνουν οικονομία και σκέφτονται μέχρι και το ευρώ που θα σπαταλήσουν και σε εκείνους που σκορπούν τα χρήματα δίχως αύριο.
Βέβαια, η διαφορά των millennials, σύμφωνα με έρευνες, είναι ότι βγάζουν λιγότερα χρήματα από τους προηγούμενους, έχοντας ωστόσο, έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ζωής και πέφτοντας συχνά θύματα του lifestyle των social media.
Εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία σε εκείνους δηλαδή που δυσκολεύονται να βάλουν έστω και ένα ευρώ στην άκρη, θυμίσου πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Για όλα υπάρχει λύση, αρκεί να σκεφτείς το μέλλον σου. Εάν θέλεις να βάλεις χρήματα στην άκρη για να έχεις κάτι σε ώρα ανάγκης, αλλά και να κάνεις ταξίδια, να αγοράσεις αυτοκίνητο και γενικά να κάνεις την... ζωάρα σου, μπορείς ακολουθήσεις συμβουλές αποταμίευσης που σου ταιριάζουν.
Ξεκίνα να σημειώνεις τα έξοδά σου
Φτιάξε έναν πίνακα με το πώς ξοδεύεις τα χρήματα σου. Κάποια έξοδα είναι πολύ συγκεκριμένα μέσα στον μήνα σου, οπότε γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι ένα ποσό χάνεται.
Καταγράφοντας κάθε ημέρα τα έξοδά σου θα δεις ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό πάει στους καφέδες στη δουλειά ή σε μικροέξοδα που δεν χρειάζονται. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχεις να κάνεις είναι να μειώσεις κάτι από αυτά που δεν είναι απαραίτητα. Οχι να στερηθείς, απλά να περιορίσεις.
«Κατέβασε» app
Υπάρχουν διάφορα application τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου. Μπορείς να βρεις εκείνο που σου ταιριάζει καλύτερα, κάνοντας την καταγραφή των εξόδων πιο εύκολη.
Μπορείς να έχεις εβδομαδιαίο μπάτζετ
Οταν έρχεται στα χέρια σου ο μισθός σου, βγάζε ένα ποσό και ξέχνα το. Σαν να μην το πήρες ποτέ. Επειτα, μπορείς να καθορίσεις ένα εβδομαδιαίο μπάτζετ το οποίο μπορείς να ξοδεύεις όπως εσύ επιθυμείς, χωρίς βέβαια να το ξεπερνάς και να λες «Δεν πειράζει, θα τα πάρω από την άλλη εβδομάδα».
Εάν σου περισσέψουν χρήματα μέσα στην εβδομάδα, βάλε τα σε έναν κουμπαρά!
Μην τρως έξω
Σαν το σπιτικό φαγητό δεν έχει... Οχι επειδή είναι πιο υγιεινό, αλλά και επειδή είναι πιο οικονομικό. Τα τάπερ στο γραφείο είναι τα αγαπημένα πολλών, ας γίνουν και δικά σου.
Βάλε στόχους αποταμίευσης
Και δεν μιλάμε για κάτι τρελό... Εάν έχεις το περιθώριο μπορείς να πεις αυτή την εβδομάδα, θα βάλω στην άκρη 20 ευρώ, την επόμενη 50 κ.ο.κ.. Σιγά, σιγά και χωρίς να το καταλάβεις, θα βάζεις χρήματα στην άκρη.
Εκεί, έξω υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν για να κάνεις αποταμίευση και ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο. Εάν έχεις στο μυαλό σου να βάλεις χρήματα στην άκρη, απλά προσπάθησε και μην απογοητεύεσαι εάν δεν τα καταφέρνεις κάθε φορά. Με μικρές αλλαγές θα κάνεις τη διαφορά, φρόντισε μόνο να μην ξεχνάς να απολαμβάνεις και να ζεις τη ζωή σου.